Breaking News ➤
Insectele mg – o alternativ la insecticide!
 

infoomg

Biotech Crew

Un proiect de informare susținut de asociația profesională AgroBiotechRom a producătorilor și utilizatorilor de biotehnologii agricole din România

 
 
infoomg.ro Scroll scroll
down
 
 

E oficial: China intră în forţă în lumea culturilor transgenice !

18/01/2018 by: admin

 

Recent, prestigioasa publicaţie „The Economist” insera în paginile sale un articol despre intenţiile Chinei în ceea ce priveşte cultura plantelor modificate genetic.

Conform autorilor, un prim semnal asupra intenţiei oficialilor de la Beijing de a ridica restricţiile ar fi fost un discurs din anul 2013 al preşedintelui Ji Xinping. Acesta  a relatat propria sa experienţă din timpul foametei din anii 60, apoi a vorbit despre perioada „Revoluţiei Culturale”, când „au trecut luni de zile fără să găsească o picătură de ulei” sau „fără să-şi mai amintească gustul cărnii”. Concluzia sa a fost aceea că una dintre cele mai importante probleme pentru guvernanţii chinezi este aceea de a asigura siguranţa alimentară a populaţiei. În acest scop, considera înaltul demnitar, „China trebuie să preia pârghiile de comandă ale tehnologiilor transgenice” şi să nu le lase oprită de marile concerne străine.

Încă de acum două decenii, notează „The Economist”, cercetătorii străini erau intrigaţi de progresele chinezilor în acest domeniu. În timp ce europenii trebuiau să facă zeci de demersuri pentru a putea cultiva plante modificate genetic pe câteva sute de metri pătraţi, omologii lor chinezi desfăşurau teste pe zeci de mii de hectare.

Cu toate acestea, China a adoptat o politică mai degrabă conservatoare în domeniu. Primul motiv a fost o oarecare teamă a publicului referitoare la eventualele riscuri ale alimentelor modificate genetic. Celălalt motiv principal a fost teama guvernanţilor chinezi că ar putea deveni dependenţi de tehnologiile de modificare genetică deţinute de companiile străine. Nu e mai puţin adevărat că nu a existat nici un fel de reţinere privind importul de soia modificată genetic. Conform unor rapoarte, în anul 2015, 6,6 milioane de agricultori chinezi au cultivat bumbac modificat genetic, iar 3,7 milioane hectare erau cultivate cu plante modificate genetic, inclusiv bumbac şi papaya. Cu toate acestea, au existat restricţii pentru cultivarea porumbului şi a orezului modificat genetic.

În ianuarie 2016 însă, lucrurile au luat o nouă turnură. Într-un document referitor la orientarea agriculturii în acest an, oficialii de la Beijing au a declarat  pentru prima dată în mod explicit că statul chinez va "promova cu atenție" culturi alimentare modificate genetic. La 13 aprilie a.c., (aşa cum, dealtfel, informam într-un articol publicat pe site-urile noastre) Liao Xiyuan, un oficial de la Ministerul Agriculturii, a declarat că ţara sa va impulsiona cultivarea comercială a porumbului modificat genetic în următorii cinci ani.

Pentru a scăpa de teama dependenţei de vreo putere străină, China a investit 43 miliarde USD pentru a cumpăra compania elveţiană Syngenta, unul dintre liderii mondiali în domeniul producţiei de inputuri pentru agricultură. Prin intermediul companiei controlate de stat ChemChina, statul ar putea să beneficieze de valoroasele brevete privind seminţe de plante modificate genetic realizate de firma elveţiană. Asta în cazul în care tranzacţia va fi aprobată de autorităţile de reglementare din mai multe ţări implicate.

Pe de altă parte, „The Economist” mai notează că această încercare de reglementare a autorităţilor chineze ar putea fi doar o încercare de a pune legislaţia în acord cu situaţia de fapt.  Greenpeace a raportat în ianuarie că 93% din probele prelevate de activiştii săi din câmpurile cultivate cu  porumb în provincia Liaoning, în partea de nord-est a ţării, erau modificate genetic, aşa cum au confirmat şi mostrele de alimente pe bază de porumb prelevate de la supermarket-uri din zonă .

 

Articolul original este disponibil pe

http://www.economist.com/news/china/21697272-china-may-relax-its-almost-total-ban-growing-gm-food-gene-policy-transfer?zid=314&ah=607477d0cfcfc0adb6dd0ff57bb8e5c9

 
 
 
 
 
 
 
 
 
InfoOMG
Biotech Crew

Un proiect de informare susținut de asociația profesională AgroBiotechRom a producătorilor și utilizatorilor de biotehnologii agricole din România

Facebook Twitter Youtube