Breaking News ➤
Insectele mg – o alternativ la insecticide!
 

infoomg

Biotech Crew

Un proiect de informare susținut de asociația profesională AgroBiotechRom a producătorilor și utilizatorilor de biotehnologii agricole din România

 
 
infoomg.ro Scroll scroll
down
 
 

Douăzeci si cinci de ani de studii în inginerie genetică la USAMV a Banatului din Timișoara

18/01/2018 by: admin

 

Facultatea de Horticultură și Silvicultură a Universităţii de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară „Regele Mihai I al României” a aniversat în 25-26 mai 2016 un sfert de secol de studiu şi aplicare a biotehnologiilor moderne în învăţământul şi cercetarea bănăţeană. Evenimentul a fost marcat printr-un workshop cu tema Biotehnologii moderne. Trecut, prezent şi viitor, sprijinit și de asociaţia AgroBiotechRom.

 

La eveniment au participat cadre didactice, doctoranzi, studenţi şi absolvenți ai facultății.

 

Profesorii şi doctoranzii au prezentat rezultatele studiilor desfăşurate în laboratoarele de biotehnologie, ca şi direcţiile actuale de cercetare în acest domeniu. În cadrul Laboratorului de Inginerie Genetică în Agricultură au fost obţinute, pentru prima dată la noi în ţară, plante transgenice de cartof rezistente la atacurile gândacului din Colorado,  ca şi informaţii ştiinţifice referitoare la fluxul de gene la porumb şi la impactul la nivel de fermă al diferitelor tehnologii de cultură a porumbului asupra biodiversităţii, calităţii şi cantităţii producţiei.  De asemenea, a fost studiat impactul cultivării liniilor transgenice de soia şi porumb tolerante la  glifosat asupra consumului de erbicide.

 

Lectorii au prezentat noile biotehnologii folosite pentru ameliorarea plantelor, care, din anul 2007, fac obiectul evaluării de către un comitet de lucru la nivelul Uniunii Europene. O prezență deosebit de apreciată a fost cea a unei absolvente din prima promoţie a specializării Inginerie Genetică în Agricultură a facultăţii, în prezent cercetător la o mare companie internaţională, care a prezentat complexitatea, dar şi posibilităţile de eficientizare a programului de ameliorare a  porumbului prin aplicarea celor mai noi descoperiri ştiinţifice.

 

La sesiune în plen, din 26 mai 2016, Profesor Univ. Dr. Elena Marcela Badea s-a referit la “Utilizarea noilor tehnologii în agricultura României“, evidenţiind, printre altele, faptul că, în anul 2016, guvernul subvenţionează cultivarea soiei convenţionale cu aproximativ 30 de milioane de euro, deoarece cultivarea soiei transgenice a fost interzisă începând din anul 2007. România se înscrie în rândul importatorilor consacraţi de soia. Numai în anul 2015, România a cumpărat aproape 170 000 de tone de soia de pe o piaţă mondială alimentată de marii cultivatori de soia biotehnologică (Argentina, Brazilia, SUA).

 

Evenimentul s-a bucurat de o mare apreciere in rândul audienței, tinerii fiind deosebit de interesați de noile produse si tehnologii în plin avânt pe alte continente, dar dezamăgiți că viitorul multor industrii agro-alimentare  este pus sub semnul întrebării în Europa de o legislație ultra-precaută. Nu există nicio inovație fără risc. Politica bazata exclusiv pe evitarea riscurilor sau a pericolelor este incompatibilă cu inovatia tehnologică.

WP_20160525_009 WP_20160525_007 WP_20160525_001 IMG_2438 WP_20160525_014 WP_20160525_010

 
 
 
 
 
 
 
 
 
InfoOMG
Biotech Crew

Un proiect de informare susținut de asociația profesională AgroBiotechRom a producătorilor și utilizatorilor de biotehnologii agricole din România

Facebook Twitter Youtube