Breaking News ➤
Insectele mg – o alternativ la insecticide!
 

infoomg

Biotech Crew

Un proiect de informare susținut de asociația profesională AgroBiotechRom a producătorilor și utilizatorilor de biotehnologii agricole din România

 
 
infoomg.ro Scroll scroll
down
 
 

Doi copii au învins cancerul grație celulelor MG

18/01/2018 by: admin

O echipă de medici britanici, de la Great Ormond Street Hospital din Londra, au anunțat, zilele trecute, că a reușit să vindece doi bebeluși bolnavi de leucemie. Pentru tratament au fost folosite celule sanguine obținute de la un donator, care au fost modificate genetic și apoi introduse în sângele celor doi copii, cu vârsta de 11, respectiv 16 luni.

O metodă similară, dar care folosea propriile celule ale pacienților, modificate genetic și apoi reintroduse în organism, se afla deja în studiu la mai multe companii din domeniu. De exemplu, Novartis a echipat în New Jersey un centru în care celule provenind de la 25 de pacienți, din 11 țări, au fost modificate, apoi trimise înapoi pacienților. Și compania Juno a efectuat studii asemănătoare. Metoda a dat, spun specialiștii, rezultate promițătoare. Jumătate din pacienții care au beneficiat de acest tratament au învins leucemia.

Generic, acest mod de a trata cancerul sângelui, prin introducerea în organism a celulelor modificate genetic, a fost denumit CAR-T.

Noua metodă experimentată de britanici, botezată „terapie celulară off-raft”, are avantajul de a nu mai necesita celulele proprii ale pacientului. Astfel, costurile scad, iar administrarea tratamentului se poate face imediat după luarea deciziei terapeutice. „În abordarea off-raft, sângele este colectat de la un donator și apoi transformat în sute de doze, care pot fi stocate”, spune  Julianne Smith, vicepreședinte pentru dezvoltarea programului CAR-T la compania Cellectis. "Noi estimăm costul pentru fabricarea unei doze la aproximativ 4.000 $. Comparativ, prepararea unei doze cu celulele proprii ale pacientului, ajunge la 50.000 $”.

Tratamentul aplicat la  Londra este notabil și pentru că a folosit celule cu cel mai mare număr de modificări genetice administrate vreodată la un pacient. În cadrul editării genei au fost operate patru modificări genetice, două dintre ele introduse prin folosirea unei metode noi, numită „Talens”. Scopul unora dintre modificări a fost acela de a suprima tendința celulelor noi de a ataca corpul altei persoane. O alta le „setează” pentru a ataca celulele canceroase.

Cu toate acestea, sunt voci care nu recunosc, deocamdată, succesul noului tratament: "Există un indiciu de eficacitate, dar nici o dovadă", a spus Stephan Grupp, director al Departamentului de Imunoterapia Cancerului la Spitalul de Copii din Philadelphia."Ar fi grozav să funcționeze, dar acest lucru nu a fost încă arătat", a mai spus el, invocând faptul că bebelușilor vindecați la Londra li s-a făcut și chimioterapie standard. Pe de altă parte, secția condusă de Grupp este o colaboratoare veche a concernului Novartis.

Deși încă nu a fost intodus în practica curentă nici un tratament cu celule editate nicăieri în lume, atât în SUA și China, cât și în alte țări, mai multe companii se află într-o competiție acerbă. Scopul lor este de a folosi tehnicile de editare genetică pentru tratamentul cancerului și al altor boli.

Articolul original este disponibil la www.technologyreview.com/s/603502/two-infants-treated-with-universal-immune-cells-have-their-cancer-vanish/

 
 
 
 
 
 
 
 
 
InfoOMG
Biotech Crew

Un proiect de informare susținut de asociația profesională AgroBiotechRom a producătorilor și utilizatorilor de biotehnologii agricole din România

Facebook Twitter Youtube