Breaking News ➤
Insectele mg – o alternativ la insecticide!
 

infoomg

Biotech Crew

Un proiect de informare susținut de asociația profesională AgroBiotechRom a producătorilor și utilizatorilor de biotehnologii agricole din România

 
 
infoomg.ro Scroll scroll
down
 
 

Din nou despre viitorul glifosatului

18/01/2018 by: admin

Fermierii francezi care practică agricultura de conservare a solurilor vor putea să folosească în continuare glifosatul pentru combaterea buruienilor, deși erbicidul va fi interzis in Hexagon din 2021, a declarat vineri ministrul agriculturii, Didier Guilaume: “Poziția mea este clară: vom continua agricultura de conservare cu glifosat. În lipsa acestuia, agricultura de conservare a solurilor, care reprezintă o practică agro-ecologică virtuoasă, nu se poate face.” Ministrul a mai apreciat că “Dacă vrem să protejăm solurile, să înmagazinăm carbonul în sol și să luptăm împotriva încălzirii globale, trebuie să avem culturi verzi de acoperire pentru a capta azotul și carbonul, să încetăm cu acele arături pe suprafețe mari, care lasă solul descoperit”. Ministrul a mai afirmat că este recunoscut că, pentru a efectua semănatul direct, este nevoie de glifosat, aproximativ 1 litru pe hectar, pentru a combate buruienile din câmpurile nearate o dată pe an, înainte de înființarea culturilor noi.

Într-un interviu dat unui cotidian regional, președintele Emmanuel Macron este, de asemenea, citat cu afirmația că agricultura de conservare a solurilor ar putea primi o derogare de la interdicția privind utilizarea glifosatului începând cu 2021.

În baza datelor din proiecte de cercetare deja existente, se poate prevedea o reducere foarte semnificativă a cantităților utilizate în viticultură sau în pomicultură, iar în curând vor exista și elemente privind culturile arabile, crede președintele Republicii.

INRA (Institutul Național pentru Cercetare Agricolă din Franța) a identificat, într-un studiu din 2017, o serie de situații în care, până în prezent, nu există alternativă la pesticide și unde aplicarea erbicidului va continua în următoarea perioadă: terenuri ce nu pot fi lucrate mecanizat, agricultura de conservare a solurilor, culturi legumicole contractate.

Atacul împotriva glifosatului din S.U.A și Europa amenință viitorul acestui erbicid și în Africa, pe fondul îngrijorărilor că ar putea cauza cancer. Atacul ce a început cu procese judecătorești în S.U.A înainte de a se transforma în interziceri în Europa, autoritățile de reglementare din întreaga lume monitorizând evenimentele în desfășurare. Cum Africa privește mereu spre Occident, autoritățile de reglementare au adoptat o abordare prudentă, în ciuda presiunii din partea organizațiilor ecologiste de a interzice erbicidul dezvoltat de Monsanto.

Gigantul german Bayer a achiziționat Monsanto într-o tranzacție în valoare de 62,5 miliarde de dolari în 2018 și resimte presiunea de a apăra produsul de procesele judiciare în creștere, care în prezent numără aproximativ 42.000 numai în SUA.

"Monitorizăm dezbaterea ce se întâmplă la nivel global, dar în ceea ce ne privește, glifosatul va continua să fie disponibil pentru utilizare de către agricultori în Kenya, deoarece nu există nicio dovadă științifică provoacă cancer", spune Peter Opiyo, director general al Kenya's Pest Control Products Board (PCPB).

Deși glifosatul rămâne în uz în Africa, Centrul African pentru Biosecuritate (CAB) desfășoară o campanie pentru a împinge guvernele de pe continent să interzică produsul.

În ciuda atacurilor din ce în ce mai mari, Bayer susține că Africa ar trebui să se abțină de la a privi evenimentele din alte părți ale lumii și să-și urmeze propriile interese, ținând seama de beneficiile erbicidului în sectorul agricol al continentului și de faptul că nu există multe alternative viabile.

În Africa glifosatul este baza unui număr de sisteme agricole, în special practicile care ajută la conservarea structurii solului, reducerea eroziunii și economisirea combustibilului.

"Interzicerea glifosatului se poate întâmpla. Nu pot spune că nu se poate întâmpla, dar în cazul în care o țară ia această decizie, nu va fi bazată pe știință; va fi o decizie politică și emotivă", spune Eric Bureau, Directorul General al Bayer East Africa.

În Europa și S.U.A, politica și emoțiile au fost numitorul comun care a împins interdicția glifosatului, în urma unui studiu din 2015 al Agenției Internaționale pentru Cercetare în Domeniul Cancerului (AICDC), care a clasificat glifosatul ca fiind probabil cancerigen pentru oameni.

Numeroși oameni de știință au contestat studiul, inclusiv FAO și Organizația Mondială a Sănătățiia revizuit studiile cu privire la riscurile asociate cu glifosatul și a concluzionat ca erbicidul este puțin probabil să prezinte un risc cancerigen pentru om prin intermediul dietei.

Acest lucru nu a împiedicat Austria, Oman, Arabia Saudită, Kuweit, Emiratele Arabe Unite, Bahrain, Qatar și multe alte țări să interzică sau să impună interdicții parțiale privind utilizarea glifosatului și a erbicidelor pe bază de glifosat. Franța și Germania s-au angajat, de asemenea, în procesul de interzicere a popularului ucigaș de buruieni, ambele anunțând planuri de a opri utilizarea sa în 2021, respectiv 2023.

În SUA, Bayer / Monsanto a fost obligat să plătească 2 miliarde dolari în daune unei persoane al cărui cancer a fost pretins a fi fost parțial cauzat de erbicidul Roundup, o hotărâre care a deschis o avalanșă de procese. Cele 2 miliarde de dolari au fost ulterior reduse și fac obiectul unor alte procese la instanțe superioare.

În ciuda interdicției sau monitorizării sale în unele țări, glifosatul este aprobat pentru utilizare în peste 160 de state la nivel global. Asociația Agrochimică din Kenya (AAK) consideră că, pe baza dovezilor științifice actuale, produsele pe bază de glifosat nu prezintă riscuri pentru sănătate, inclusiv cancerul, pentru public. "Există dovezi copleșitoare din cercetări științifice extinse care implică mai mult de 800 de studii privind siguranța glifosatului, ceea ce a condus la concluziile autorităților de reglementare din întreaga lume că glifosatul nu este cancerigen", spune Eric Kimunguyi, șeful executiv AAK.

Statisticile arată că valoarea de piață a glifosatului la nivel mondial este prognozată să crească de la 8 miliarde de dolari în prezent la 10 miliarde de dolari până în 2022. 

 
 
 

Related posts

 
 
 
 
 
 
InfoOMG
Biotech Crew

Un proiect de informare susținut de asociația profesională AgroBiotechRom a producătorilor și utilizatorilor de biotehnologii agricole din România

Facebook Twitter Youtube