Breaking News ➤
Insectele mg – o alternativ la insecticide!
 

infoomg

Biotech Crew

Un proiect de informare susținut de asociația profesională AgroBiotechRom a producătorilor și utilizatorilor de biotehnologii agricole din România

 
 
infoomg.ro Scroll scroll
down
 
 

Descoperire epocală – au fost localizate „pozițiile” de pe cromozomi care transmit imunitatea

18/01/2018 by: admin

O echipă internațională de cercetare, din care au făcut parte și oameni de știință de la Universitatea La Trobe, din Australia, au identificat în premieră locații specifice din cromozomii plantelor, capabile să transfere imunitatea lor urmașilor

Această descoperire ar putea duce la noi modalități de prevenire a bolilor în culturi, cu un beneficiu enorm pentru fermieri.

Coordonată de Universitatea din Sheffield (Marea Britanie), echipa de cercetare a identificat, pentru prima dată, locații specifice (loci) din cadrul cromozomilor unei plante, care transferă rezistență la boală urmașilor ei printr-o modificare biochimică reversibilă cunoscută sub numele de metilarea ADN-ului, ca răspuns la un atac patogen.

Publicată în revista eLife, cercetarea identifică patru loci ADN care controlează rezistența la boli împotriva unui agent patogen comun, din familia mucegaiului. Important este că această rezistență nu a fost asociată cu efecte negative asupra creșterii sau rezistenței la alte tipuri de stres de mediu.

Dr. Ritushree Jain, cercetător implicat în proiect, afirmă că atunci când plantele sunt atacate în mod repetat de agenți patogeni, ele dezvoltă o „memorie” (cunoscută sub denumirea de amorsare în plante) care le permite să lupte eficient atunci când sunt atacate din nou. „Unul dintre mecanismele de transfer a acestei „memorii” către generația următoare prin intermediul semințelor este metilarea ADN-ului”, a spus dr. Jain. „Este un fenomen epigenetic - ceea ce înseamnă că nu există nicio schimbare în secvența ADN”.

Dr. Jain a explicat beneficiile potențiale pentru fermieri pe care le oferă aceste descoperiri: „Această descoperire semnificativă nu ar putea duce la noi modalități de prevenire a bolilor în culturile importante, dar ar putea ajuta la reducerea dependenței noastre de pesticide”, a spus dr. Jain.

 

Profesorul Jurriaan Ton, de la Centrul de producție și protecție a plantelor de la Universitatea din Sheffield, a declarat că rezultatele studiului vor conduce la cercetări suplimentare despre modul în care epigenetica poate ajuta la îmbunătățirea rezistenței la boli în culturile alimentare. „Sperăm să folosim acest studiu pentru a înțelege modul în care aceste loci epigenetice controlează atât de multe gene diferite de apărare”, a spus profesorul Ton. „De asemenea, suntem dornici să participăm la mai multe studii translaționale, pentru a afla dacă epigenetica poate fi folosită pentru rezistența la boli în culturile vitale pentru aprovizionarea cu alimente din întreaga lume”, a mai adăugat el.

Condusă de Universitatea din Sheffield din Marea Britanie, cercetarea a fost realizată în colaborare cu Universitatea La Trobe din Australia, Universitatea PSL (Paris) și Universitatea Tehnică din Munchen (Germania).

Rezultatele lucrării au fost publicate pe https://elifesciences.org/articles/40655

 
 
 

Related posts

 
 
 
 
 
 
InfoOMG
Biotech Crew

Un proiect de informare susținut de asociația profesională AgroBiotechRom a producătorilor și utilizatorilor de biotehnologii agricole din România

Facebook Twitter Youtube