Breaking News ➤
Insectele mg – o alternativ la insecticide!
 

infoomg

Biotech Crew

Un proiect de informare susținut de asociația profesională AgroBiotechRom a producătorilor și utilizatorilor de biotehnologii agricole din România

 
 
infoomg.ro Scroll scroll
down
 
 

Decizia CJEU ar putea bloca accesul Europei la beneficiile editării genomului

18/01/2018 by: admin

Secretarul general al EuropaBio, John Brennan, a comentat miercuri, 25 iulie, la Bruxelles, hotărârea Curții de Justiție a UE privind organismele obținute prin mutageneză (cauza C-528/16). În document, a subliniat preocupările industriei cu privire la această hotărâre. El a avertizat că, în absența unei clarități juridice îmbunătățite în acest domeniu, Europa ar putea pierde beneficiile semnificative oferite de anumite aplicații referitoare la editarea genomului.
"Pe lângă o seamă de beneficii pentru consumatori și pentru mediu, precum o nutriție îmbogățită, o sănătate îmbunătățită sau o economie mai circulară, inovațiile posibile prin editarea genomului oferă promisiuni concrete de a menține Europa în fruntea dezvoltării socio-economice, continuând să genereze locuri de muncă și creștere economică în UE ", a spus el. "Din păcate, această hotărâre a Curții, care nu este în concordanță cu avizul avocatului general, publicat în ianuarie, nu oferă acea claritate necesară a reglementării de care au nevoie cercetătorii, cadrele universitare și inovatorii din UE".
În urma a mai mult de zece ani de discuții, s-a sperat că această hotărâre va oferi certitudinea juridică și previzibilitatea necesară cercetătorilor publici și privați din UE pentru a oferi soluții la Obiectivele ONU de Dezvoltare Durabilă.
Comentând în continuare, Brennan a remarcat: "Încrederea publică și adoptarea deciziilor pe baze științifice sunt egal importante pentru a asigura că editarea genomului poate oferi soluțiile necesare. Privind în perspectivă, EuropaBio consideră că următorul pas pentru UE și statele sale membre este angajarea cetățenilor într-un dialog incluziv și bazat pe fapte cu privire la modul în care este editat genomul și la ce va fi sau nu va fi folosit. Va fi important să construim cunoștințe, să dezvoltăm înțelegerea și să oferim abordări politice proporționale cu riscurile, permițând inovării, care deja are loc în alte părți ale lumii, să fie de asemenea benefică pentru societatea, economia și mediul înconjurător ale UE ".

Informatii suplimentare:

Cauza a fost adusă în fața CJEU de către Consiliul de Stat francez, după ce nouă ONG-uri au inițiat o acțiune în justiție în Franța, cu privire la mutageneză și cele mai recente metode de mutageneză. Astfel de metode, care includ anumite aplicații de editare a genomului, ajută la dezvoltarea unor soluții inovatoare și durabile similare cu cele realizate prin tehnici convenționale, dar cu o precizie și o eficiență mai mare.
În mod specific, hotărârea judecătorească urmărea să clarifice domeniul de aplicare al exceptării de mutageneză din directiva privind OMG-urile, care este esențială pentru asigurarea certitudinii juridice și a previzibilității.
Editarea genomului este în prezent aplicată într-o gamă largă de proiecte, printre care:
- dezvoltarea culturilor, îmbunătățirea randamentelor și reducerea deșeurilor alimentare;
- proiectarea instrumentelor terapeutice pentru recunoașterea ADN-ului viral specific și eradicarea provirusurilor HIV;
- producția de substanțe chimice bazate pe biocombustibili pentru a ajuta la furnizarea de substituenți regenerabili pentru multe blocuri tradiționale petrochimice.
Alte câmpuri potențiale de aplicare includ culturile îmbogățite cu nutrienți și rezistente la stres care pot contribui la combaterea malnutriției și pot face față efectelor schimbărilor climatice, dezvoltarea și producția de tratamente medicale și agenți de diagnostic care pot îmbunătăți și salva milioane de vieți.

Mai multe amănunte puteți găsi pe site-ul EuropaBio, http://www.europabio.org/

 
 
 
 
 
 
 
 
 
InfoOMG
Biotech Crew

Un proiect de informare susținut de asociația profesională AgroBiotechRom a producătorilor și utilizatorilor de biotehnologii agricole din România

Facebook Twitter Youtube