Breaking News ➤
Insectele mg – o alternativ la insecticide!
 

infoomg

Biotech Crew

Un proiect de informare susținut de asociația profesională AgroBiotechRom a producătorilor și utilizatorilor de biotehnologii agricole din România

 
 
infoomg.ro Scroll scroll
down
 
 

De la carnea cultivată în laborator la OMG: suntem pregătiți pentru noile tehnologii alimentare?

18/01/2018 by: admin

De la iradierea alimentelor la uscare prin congelare, tehnologiile lanțului de aprovizionare au sporit siguranța și durabilitatea alimentelor. Din 1961, aprovizionarea cu alimente pe cap de locuitor a crescut cu peste 30%. Cu toate acestea, acceptarea de către public a noilor tehnologii s-ar putea dovedi un obstacol dificil în calea construirii unui lanț de aprovizionare cu alimente mai durabil.

Psihologul Michael Siegrist și specialista în nutriție Christina Hartmann au compilat cercetări asupra factorilor psihologici și societali care influențează acceptarea de către consumatori a tehnologiilor alimentare. Potrivit unui sondaj din 2015 la care au participat peste 30.000 de consumatori, cele mai dorite atribute alimentare sunt „prospețimea”, „naturalețea” și „prelucrarea minimă”. În consecință, nu a fost o surpriză că un studiu din 2018 a constatat că o etichetă care atesta un produs ca „tratat cu iradiere alimentară” a fost în detrimentul percepției consumatorilor asupra calității sale. „Mulți consumatori percep utilizarea tehnologiilor alimentare ca fiind contradictorie cu alimentele sănătoase și hrănitoare, ceea ce poate fi o provocare pentru industrie”, spune Siegrist.

Cu toate acestea, progresul către un sistem alimentar mai durabil și mai sigur este greu de avut în vedere fără inovație. În prezent, 21-37% din totalul emisiilor de gaze cu efect de seră sunt atribuite producției de alimente. În timp ce unii oameni iau măsuri făcând alegeri mai sustenabile, cercetările lui Siegrist identifică o anumită confuzie în ceea ce privește tehnologiile alimentare. Un studiu din 2018 realizat de Departamentul Agriculturii din SUA, a arătat că cei mai preocupați de sustenabilitatea dietei lor sunt, de asemenea, cel mai puțin dispuși să accepte tehnologiile pentru „extinderea termenului de valabilitate”, considerate una dintre cele mai durabile inovații.

Nicio tehnologie alimentară nouă nu creat o diviziune mai mare a părerilor consumatorilor decât utilizarea organismelor modificate genetic. Sondajul Eurobarometru din 2010, realizat în 32 de țări, arată că oponenții alimentelor modificate genetic sunt mai mulți decât susținătorii, proporția fiind de trei la unu. „Un factor important de acceptare a tehnologiilor alimentare sunt beneficiile percepute: gustul, nutriția sau prețul, de exemplu. În timp ce alimentele modificate genetic pot îmbunătăți randamentul, beneficiile directe nu sunt pentru consumatorii înșiși. Nu este mai ieftin sau mai sănătos, astfel încât consumatorii nu s-au grăbit să-l accepte ”, spune Siegrist.

Tehnologia celulelor stem poate fi folosită acum pentru „cultivarea” cărnii într-un laborator. Primul burger cultivat în laborator a fost realizat în 2013, dar costurile de producție au totalizat 300.000 USD. Cu toate acestea, în 2019, compania olandeză de tehnologie alimentară MosaMeat a dezvăluit că, până în 2021, costurile sale de producție vor scădea la 10 USD pe burger. Când este realizată la scară mare, carnea cultivată în laborator poate oferi o alternativă mai durabilă și mai prietenoasă cu mediul decât creșterea animalelor. Dar, încă o dată, un sondaj din 2018 a arătat că publicul nu este prea pregătit pentru asta. Respondenții la sondaj au dovedit o înțelegere redusă a tehnologiei și un nivel scăzut de acceptare. Când li s-a explicat procesul de producție, efectul obținut a constat în întărirea gradului de acceptare a cărnii obținute în mod tradițional.

„Carnea „cultivată” evocă dezgust la mulți oameni, deoarece este percepută ca fiind artificială”, spune Siegrist. El adaugă că psihologia evoluționistă ar putea ajuta la explicarea acestui lucru: „în loc să se bazeze doar pe sistemul nostru imunitar pentru a combate infecțiile din corp, sistemul nostru imunitar comportamental a evoluat pentru a declanșa un sentiment de dezgust sau un „ răspuns neofob” la alimentele necunoscute, care ar fi putut să ne facă rău în trecut. Aceleași construcții comportamentale pot avea impact asupra disponibilității oamenilor de a accepta tehnologii alimentare noi în zilele noastre. ”

Majoritatea cercetărilor privind percepțiile publice asupra noilor tehnologii alimentare au fost efectuate în Europa sau America de Nord. „Este important să înțelegem dacă conceptul de naturalețe este la fel de important din punct de vedere cultural pentru țările în curs de dezvoltare, dacă vrem să asigurăm securitatea alimentară globală”, spune Siegrist. El speră că putem ocoli barierele psihologice pentru binele comun. „Societatea ar trebui să se îndrepte către o dietă mai durabilă, dar utilizarea responsabilă și sigură a noilor tehnologii alimentare trebuie să joace un rol, în loc să fie percepută ca o barieră.”

Articolul original este disponibil pe http://geographical.co.uk/people/development/item/3872-from-lab-grown-meat-to-gmo-are-you-ready-to-embrace-novel-food-tech

 
 
 

Related posts

 
 
 
 
 
 
InfoOMG
Biotech Crew

Un proiect de informare susținut de asociația profesională AgroBiotechRom a producătorilor și utilizatorilor de biotehnologii agricole din România

Facebook Twitter Youtube