Breaking News ➤
Insectele mg – o alternativ la insecticide!
 

infoomg

Biotech Crew

Un proiect de informare susținut de asociația profesională AgroBiotechRom a producătorilor și utilizatorilor de biotehnologii agricole din România

 
 
infoomg.ro Scroll scroll
down
 
 

De ce plantele cresc mai puțin în medii extrem de calde ?

18/01/2018 by: admin

În perioadele în care stresul de mediu, cum ar fi o lumină puternică sau o secetă, acționează asupra lor, plantele nu au posibilitatea de a răsări și de a se dezvolta. În schimb, ele trebuie să „cumpere” timp și energie prin întreruperea creșterii, ceea ce înseamnă oprirea diviziunii celulelor. În acest caz, ciclul celular, o serie de etape în timpul cărora o celulă se pregătește pentru divizare, trebuie oprit.

Dacă informațiile genetice din celule sunt deteriorate, adesea sub influența mediului, plantele își opresc ciclul celular în etapa imediat înainte de divizare. Totuși, este încă neclar modul în care are loc acest proces și care proteine participă la acesta. Cercetătorii nu știu, de asemenea, dacă stresul de mediu poate declanșa direct acest mecanism.

Pentru a investiga fenomenul, Naoki Takahashi, de la Institutul pentru Știință și Tehnologie Nara (Japonia) și colaboratorii săi au efectuat o serie de experimente genetice pe o plantă comună cunoscută sub numele de Arabidopsis thaliana și au identificat două proteine, ANAC044 și ANAC085, care ar putea opri ciclul celular atunci când informațiile genetice sunt deteriorate. În special, ANAC044 și ANAC085 au funcționat prin stabilizarea altor proteine care dezactivează anumite gene pe care celulele trebuie să le împartă. Experimente suplimentare au arătat că alte tipuri de solicitări, cum ar fi căldura, au oprit ciclul celular utilizând căile ANAC044 și ANAC085. Acest lucru sugerează că mecanismul poate fi un fel de centru de comandă care răspunde la diferite semnale de stres din mediul înconjurător pentru a împiedica diviziunea celulelor.

Pe teren, stresul de mediu oprește creșterea plantelor, ceea ce reduce randamentele culturilor. Controlul ANAC044 sau ANAC085 ar putea contribui la creșterea productivității plantelor, chiar și atunci când condițiile externe fluctuează.

 

Articolul original este disponibil pe https://elifesciences.org/articles/43944

 
 
 

Related posts

 
 
 
 
 
 
InfoOMG
Biotech Crew

Un proiect de informare susținut de asociația profesională AgroBiotechRom a producătorilor și utilizatorilor de biotehnologii agricole din România

Facebook Twitter Youtube