Oamenii de știință de la Academia Chineză de Științe Agricole împreună cu cercetătorii de la Universitatea Agricolă din Anhui au efectuat un studiu pentru a converti un hibrid normal de porumb într-o versiune cerată. Tehnologia folosită pentru această transformare a fost CRISPR-Cas9.
Porumbul cerat este un tip de porumb preferat pentru că amidonul conținut de el conține cel puțin 98% amilopectină.
Porumbul cerat a fost descoperit în urmă cu mai bine de un secol și diferitele soiuri au fost selectate și încrucișate pentru a obține un porumb cu un randament mai mare de amilopectină decât porumbul convențional. În timp ce amidonul din endospermul porumbului comun este format din aproximativ 73% amilopectină și 27% amiloză, amidonul de porumb cerat conține aproximativ 98% amilopectină și 2% amiloză.
Pentru a asigura eficiența reproducerii porumbului normal spre cel ceros, a fost utilizat sistemul CRISPR-Cas9, care a implicat mutația țintă dorită a locusului Wx în fundalul ZC01 (ZC01-DTMwx). Cercetătorii au aplicat triplă selecție la segreganți pentru a obține un fond ridicat de recuperare a genomului cu mutații fără transgenă. Un total de 6 mutante au fost obținute din descendența încrucișată cu ZC01-DTMwx. Liniile mutante au prezentat conținut mai mare de amilopectină în amidonul endosperm, comparativ cu controalele de tip sălbatic, în timp ce performanța agronomică a rămas similară.
Rezultatele studiului arată un exemplu practic al mutației CRISPR-Cas9 aplicată hibrizilor industriali pentru transformarea speciilor recalcitrante. Rezultatele acestei cercetări au fost publicate în The Crop Journal și sunt disponibile pe https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S2214514120300441