Breaking News ➤
Insectele mg – o alternativ la insecticide!
 

infoomg

Biotech Crew

Un proiect de informare susținut de asociația profesională AgroBiotechRom a producătorilor și utilizatorilor de biotehnologii agricole din România

 
 
infoomg.ro Scroll scroll
down
 
 

CRISPR: „Să avem curajul să revoluționăm tehnologia editării genetice !”

18/01/2018 by: admin

 

"Este ceva atât de nou, încât nimeni nu știe cum să-i zică, dar practic este o modalitate de a face ajustări chirurgicale ale ADN-ului, în interiorul plantelor, pentru a face modificări care să se traducă în trăsături noi, benefice agricultorilor", spune Kevin Folta, președinte al Departamentului de Științe Horticole de la Universitatea din Florida, în interviul din care am spicuit mai jos.

„Ieftine, rapide și ușor de utilizat, în raport cu alte instrumente genetice, tehnicile direcționate de editare a genomului au transformat modul în care cercetătorii pot dezvolta mai bine noi culturi.”, a spus el, vorbind despre tehnologia CRISPR.

Din moment ce implică editarea de gene existente, mai degrabă decât introducerea de ADN străin, nu există nici o diferență sesizabilă între o plantă care a fost modificată folosind procesul de editare a genomului și o una dezvoltată în ani de ameliorare covențională. Asta înseamnă că nu poate fi categorisită prin lentilele convenționale, binare, OMG/non-OMG. Să lăsăm activiștii și autoritățile de reglementare anti-OMG să-și imagineze modul în care acestea ar trebui abordate. Pentru noi, subliniază Folta, există lecții care trebuie învățate, căci lucrurile sunt complet schimbate față de cele de la introducerea culturilor modificate genetic, în anii '90.

"Cred că este foarte important ca agricultorii să fie în fruntea acestei discuții. Este cazul să profite de moment și cu modul lor de a vedea și a înțelege lucrurile să precizeze calea pe care doresc să meargă lucrurile, care sunt noile caracteristici ce le doresc pentru plante, fie că este este vorba de cultura mare, organică sau orice altceva."

Fie că este vorba de a scăpa de pesta porcină africană, de îmbunătățirea rezistenței la boli a grâului sau a bananelor, sau de tratarea bolilor genetice ce seceră oamenii, descoperirile făcute prin editarea genelor se adună rapid și ajung repede în practică.

De exemplu, CIBUS, cu sediul în California, a introdus deja un soi de rapiță  tolerant la compușii sulfonilureici, prima plantă de cultură editată genetic disponibilă în comerț.

DuPont colaborează cu o companie numită Caribou Biosciences și și-au anunțat intenția ca mai până în 2021 să pună la dispoziția fermierilor hibrizi de porumb creați prin tehnologia CRISPR.

Monsanto - compania purtătoare de stindard în ceea ce privește OMG - a obținut luna trecută drepturile de a folosi proceeul de CRISPR.

Companii mari, precum cele menționate, ar putea profita de tehnologia aceasta, spune Folta, dar beneficiarii reali vor fi oamenii și mediul.

"Suntem într-un moment de răscruce", mai spune el. "Cred că peste câțiva ani vom privi înapoi și vom vedea CRISPR drept tehnologia care a schimbat totul. Dar asta numai dacă vom avea curajul s-o folosim", a încheiat cercetătorul.

 

Interviul complet este disponibil pe https://www.realagriculture.com/2016/10/crispr-gene-editing-revolution-will-take-courage/

 
 
 
 
 
 
 
 
 
InfoOMG
Biotech Crew

Un proiect de informare susținut de asociația profesională AgroBiotechRom a producătorilor și utilizatorilor de biotehnologii agricole din România

Facebook Twitter Youtube