Breaking News ➤
Insectele mg – o alternativ la insecticide!
 

infoomg

Biotech Crew

Un proiect de informare susținut de asociația profesională AgroBiotechRom a producătorilor și utilizatorilor de biotehnologii agricole din România

 
 
infoomg.ro Scroll scroll
down
 
 

CRISPR – „descoperirea anului 2015” conform Science

18/01/2018 by: admin

Banca Mondială estimează că, până în 2050, producţia mondială de alimente va trebui să crească cu cel puțin 50 de procente pentru a hrăni o populație  care va fi crescut la nouă miliarde. Între timp, schimbările climatice ar putea reduce randamentul culturilor agricole cu mai mult de 25 la sută.

Ce ar avea de făcut o planetă flămândă? Ei bine, imaginați-vă super-culturi care ar putea să suporte condiții mai aspre, lungi perioade uscate, și arşiţe. Sau culturi care sunt imune la dăunători sau boli. Altele ar putea  să ajungă mai repede la maturitate sau să fie mult mai hrănitoare. Unele ar putea fi conservate mai mult.

Aceasta este promisiunea lui CRISPR-Cas9 - CRISPR fiind prescurtarea de la Clustered Regularly Interspaced Palindromic Repeats - tehnologia care revolutionează domeniul ingineriei genetice, prin precizie, uşurinţa de folosire şi viteza cu care se văd rezultatele.

CRISPR a fost pusă la punct în 2012, dar puterea și potențialul său au ajuns în centrul atenției abia în ultimii câțiva ani. Instrumentul a fost considerat „descoperirea anului” de către revista Science, în 2015 și una dintre cele mai importante zece descoperiri pentru 2016 de către MIT Technology Review .

Potențialul CRISPR de a remodela agricultura  este considerat drept extraordinar. In ultimii ani, cercetarea în  legată de modificarea unor specii de plante utilizând CRISPR a fost constantă. Oamenii de știință chinezi au înzestrat un hibrid de grâu de panificaţie cu rezistență la făinare. Cercetătorii japonezi au extins perioada de păstrare a unor roșii "prin dezactivarea genelor care ajută la controlul maturării”. Şi cercetatorii britanici au vizat o genă care influenţează șansele ca o sămânță să rodească. Alte proiecte de editare a genomului s-au axat pe cartofi, soia, și orez.

 

 

Dar cum functioneazã? Mulți asemăna exactitatea CRISPR cu funcţia „find and replace” a unui calculator: pătrunde în gena care urmează să fie editată și apoi face o schimbare, o ștergere, o reparație, sau, în unele cazuri, un adaos. "CRISPR se clasează printre cele mai puternice instrumente adăugate la trusa de scule de biologie în ultima jumătate de secol," a scris Stephen S. Hall în Scientific American. În ceea ce priveşte agricultura, Hall subliniază faptul că aceasta este "forma cel mai puţin perturbatoare, biologic vorbind, de ameliorare a plantelor pe care oamenii au inventat-o vreodată."

Unele companii au început deja trecerea de la cercetare la aplicarea în condiţii de producţie reală. Caribou Biosciences Startup Co - fondată de către unul dintre inventatori tehnologiei, Jennifer Doudna, a încheiat anul trecut un parteneriat cu DuPont. Proiectul lor: dezvoltarea de porumb rezistent la secetă, precum și de grâu, care se poate înmulți ca un hibrid, mai degrabă decât prin auto-polenizarea (hibrizii sunt mai viguroşi, iar randamentele pot crește cu 10 -15%). Testarea în câmp începe în această primăvară. "Este vorba despre a aduce produse pe piață în cinci  până la zece ani", a declarat Neal Gutterson, vice-preşedinte pentru biotehnologie agricolă al DuPont Pioneer, pentru MIT Technology Review. "Aceasta este o limită de timp al naibii de bună, în comparație cu alte tehnologii."

Scurtarea perioadei de până la introducerea în cultivare normală  este posibilă deoarece rezultatele nu au fost etichetate de către autoritățile de reglementare ca organisme modificate genetic. Departamentul SUA de Control al Sănătății Animalelor și Plantelor a luat decizia  anul trecut. Atâta timp cât ADN-ul de la alte specii nu a fost inserat în genom, nu este vorba de OMG. Autoritățile de reglementare din UE trebuie să se pronunțe pe această temă în cursul acestui an.

 

"Ei (autorităţile americane - n.n.) practic au considerat aceste plante doar ca standard, ca și în cazul în care acestea au fost generate de mutageni chimici sau raze gamma sau o tehnologie nereglementată", a spus pentru Scientific American, Daniel Voytas, academician și colaborator al companiei.

Decizia este un avantaj pentru afaceri - Voytas a estimat că procesul de revizuire şi reglementare poate costa până la 35 milioane $ și să dureze până la cinci ani și jumătate. Absența unei astfel de cheltuieli înseamnă, de asemenea, că activitatea bazată pe CRISPR ar fi posibilă şi pentru companiile mai mici, precum și pentru marile întreprinderi agricole.

Pe termen lung CRISPR ar putea fi mult mai mult decât o nouă ofertă pe rafturile supermarketurilor. Tom Parrett a scris anul trecut, în Newsweek  "Biologii şi geneticieni sunt încrezători că pot să realizeze o a doua revoluție verde. Dar numai dacă îi vom lăsa!".

 

Textul integral este disponibil pe http://theweek.com/articles/609946/how-gene-editing-help-solve-worlds-looming-food-crisis

Sursa Photo: Wikimedia Commons

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
InfoOMG
Biotech Crew

Un proiect de informare susținut de asociația profesională AgroBiotechRom a producătorilor și utilizatorilor de biotehnologii agricole din România

Facebook Twitter Youtube