Breaking News ➤
Insectele mg – o alternativ la insecticide!
 

infoomg

Biotech Crew

Un proiect de informare susținut de asociația profesională AgroBiotechRom a producătorilor și utilizatorilor de biotehnologii agricole din România

 
 
infoomg.ro Scroll scroll
down
 
 

CRISPR – Cas9 aduce înapoi orezul roșu

18/01/2018 by: admin

Orezul este poate cea mai importantă cultură alimentară pentru mai mult de jumătate din populația lumii. Majoritatea soiurilor au boabele albe, dar unele au și boabe pigmentate, cum ar fi orezul roșu. Acest soi are concentrații mari de proantocianidine și antociani, compuși cu importante beneficii pentru sănătate.

Două gene complementare (Rc și Rd) controlează colorarea roșie a boabelor de orez, au stabilit cercetătorii. Speciile de orez sălbatic Oryza rufipogon au boabe roșii, în timp ce majoritatea soiurilor cultivate au boabe albe, din cauza eliminării unei părți din gena Rc.

Oamenii de știință chinezi de la Universitatea Xiamen și Academia de Științe Agricole Fujian au folosit CRISPR-Cas9 pentru a restaura gena Rc. Acest lucru a transformat cu succes trei soiuri de orez alb în plante cu bob roșu, producând niveluri ridicate de proantocianidine și antocianidine. În plus, nu s-au observat schimbări semnificative în principalele trăsături agronomice ale acestor soiuri îmbunătățite, comparativ cu tipul sălbatic, ceea ce implică faptul că refacerea funcției Rc nu a avut niciun efect asupra caracteristicilor agronomice ale orezului.

Deoarece cele mai multe soiuri de orez alb sunt rezultatul eliminării unor enzime în gena Rc, se presupune că metoda utilizată în această cercetare poate fi aplicată majorității soiurilor de orez și că aceasta ar accelera foarte mult ameliorarea noilor soiuri de orez roșu.

 

Articolul original este disponibil pe https://onlinelibrary.wiley.com/doi/full/10.1111/pbi.13125

 
 
 

Related posts

 
 
 
 
 
 
InfoOMG
Biotech Crew

Un proiect de informare susținut de asociația profesională AgroBiotechRom a producătorilor și utilizatorilor de biotehnologii agricole din România

Facebook Twitter Youtube