Breaking News ➤
Insectele mg – o alternativ la insecticide!
 

infoomg

Biotech Crew

Un proiect de informare susținut de asociația profesională AgroBiotechRom a producătorilor și utilizatorilor de biotehnologii agricole din România

 
 
infoomg.ro Scroll scroll
down
 
 

Concluziile proiectului GRACE și recomandările specialiștilor

2015-12-24 14:12:39

Experți din 20 de state s-au întâlnit la Potsdam, în perioada 9 si 10 noiembrie, pentru a găsi răspunsuri la următoarele întrebări:

Care este valoarea adăugată a studiilor de hrănire a șoarecilor pe o perioadă de 90 de zile pentru evaluarea siguranței plantelor modificate genetic?

Pot mai multe abordări diferite să reducă sau să înlocuiască aceste studii realizate pe animale?

Cum să mărim rigoarea evaluării risc/beneficiu alplantelor modificate genetic?

Nevoia de a reconsidera valoarea studiilor de hrănire a șoarecilor pentru evaluarea siguranței plantelor modificate genetic și dezbaterea controversată legată de descoperirile științifice din cadrul siguranței plantelor modificate genetic au fost principalele motive care au dus la inițierea proiectul de cercetare GRACE finanțat din fonduri UE (GMO Risk Assessment and Communication of Evidence).

GRACE s-a axat în special pe:

1.Îmbunătățirea interpretării studiilor de 90 de zile de hrănire a șoarecilor, clarificarea valorii lor adăugate și explorarea unor abordari alternative pentru a reduce sau pentru a înlocui testele pe animale.

2.Adunarea sistematică și evaluarea calității datelor existente referitoare la impactul plantelor modificate genetic.

Rezultate cheie


Cercetătorii GRACE nu au găsit nici o indicație că o rutină de realizare a studiilor obligatorii de 90 de zile de hrănire a șoarecilor cu hrană/furaje va furniza informații suplimentare privind siguranța porumbului modificat genetic MON810 în comparație cu compoziția varietății modificate genetic și cu cel mai apropiat soi convențional evaluat în termeni de siguranță inițială.

În plus, studiile de hrănire pe perioade de 90 de zile care au fost efectuate nu au dezvăluit niciun motiv științific pentru o prelungire a acestei perioade.

Informațiile colectate în cursul unui studiu de hrănire suplimentar de 1 an sunt în concordanță cu concluziile obținute în probele de 90 de zile. Hrănirea șoarecilor cu porumbul MON810 nu a dus la apariția unor efecte adverse.

Informațiile obținute de GRACE au arătat că studiile care nu sunt axate pe hrănirea animalelor pot duce la diferențe importante generate întâmplător între animalele hrănite cu materiale de test modificate genetic și animalele hrănite printr-o dietă controlată. Astfel de rezultate nu cuprind informații relevante pentru evaluarea riscurilor.

Experții care au elaborat GRACE sunt de părere că studiile de hrănire a șoarecilor cu alimente sau cu furaje modificate genetic, obligatorii în cursul evaluării riscurilor OMG-urilor, nu pot fi justificate în lumina obiectivului European de înlocuire și de reducere a testelor realizate pe animale.

Poți afla aici mai multe despre rezultatele proiectului GRACE.

Articol publicat de Alexandra Naum - studentă în cadrul Facultății de Biotehnologii, USAMV București.
Sursă: Proiectul GRACE
Sursă foto:marlon-project.eu

 
 
 
 
 
 
 
 
 
InfoOMG
Biotech Crew

Un proiect de informare susținut de asociația profesională AgroBiotechRom a producătorilor și utilizatorilor de biotehnologii agricole din România

Facebook Twitter Youtube