Breaking News ➤
Insectele mg – o alternativ la insecticide!
 

infoomg

Biotech Crew

Un proiect de informare susținut de asociația profesională AgroBiotechRom a producătorilor și utilizatorilor de biotehnologii agricole din România

 
 
infoomg.ro Scroll scroll
down
 
 

Comunicat de presă al EuropaBio: „Reformarea metodologiei amenință inovația”

2017-02-15 10:24:38

„A face metodologia de autorizare a unor produse noi, inovative, încă mai dificilă decât este în prezent, ar însemna să punem în pericol competitivitatea și inovarea și să lovim dezvoltarea și locurile de muncă din UE”, a avertizat, luni, 13 februarie, la Bruxelles, Nathalie Moll, secretarul general al EuropaBio. Declarația sa a venit ca replică la anunțul Comisiei UE, care își propune să revizuiască „Metodologia de reglementare”.

„Cum întreaga lume se așteaptă ca Europa să își bazeze procesul de luare a deciziilor pe dovezi, nu trebuie să lăsăm politicul să prevaleze asupra științei”, a mai adăugat ea.

Înaintea propunerii legislative a Comisiei, care este așteptată în această săptămână, EuropaBio, împreună cu alte 18 asociații au semnat un document prin care îndeamnă Executivul UE să nu modifice metodologia în detrimentul inovării și al pieței unice. Documentul subliniază că „deciziile bazate pe știință trebuie să se afle în centrul metodologiei, astfel încât să asigure corectitudinea, inclusiv juridică, a  reglementării în UE”. De asemenea, s-a cerut Comisiei „să aibă în vedere impactul pe care un sistem bazat pe știință l-ar avea asupra cercetării, inovării și investițiilor din Europa”.

„Noi încurajăm Comisia Europeană să își apere independența, așa cum este prevăzută de Tratatele UE, și susținem principiile fundamentale ale Dreptului  Comunitar”, a spus Nathalie Moll.

„Cu toate că este evident că unele state membre nu fac destul pentru a susține activitatea științifică, comisia Europeană are obligația legală să autorizeze produsele sigure, dacă statele membre nu reușesc să își formeze o opinie. Hotărârile din trecut ale Curții Europene de Justiție, ca și ale Avocatului European al Poporului, dovedesc că totuși Comisia nu a făcut tot ceea ce trebuia pentru a asigura funcționarea pe deplin a cadrului legal existent, stabilit în mod democratic”, a adăugat ea.

„În loc să încurajeze veto-ul politic împotriva unor produse sigure și inovative, care pot rezolva unele dintre cele mai presante provocări cu care se confruntă acum omenirea, Comisia și agențiile sale ar trebui să construiască încrederea în procedurile de clasă mondială deja existente și în produsele evaluate în privința siguranței cu aceste proceduri. Acest lucru este cu atât mai important atunci când temeri nejustificate și cunoștințe insuficiente asupra multiplelor beneficii aduse de aceste produse încă mai persistă. Un sistem în care produse evaluate ca sigure nu sunt autorizate nu face decât să lovească atât în piața internă, cât și în economia europeană”, a concluzionat Nathalie Moll.

 

Informații adiționale

 

          - În forma sa actuală, metodologia de autorizare favorizează produsele evaluate ca sigure, stabilind un prag relativ ridicat (o majoritate calificată a statelor membre) pentru parțile ce se opun.  În cele mai multe țări, autorizațiile și aprobările administrative nu pot fi blocate de veto-ul politicienilor, atâta timp cât

solicitantul îndeplinește cerințele specificate în normele convenite în mod democratic. De exemplu, cetățenii se așteaptă să primească permisul de conducere la scurt timp după ce trec examenul.

- Organizații renumite, inclusiv Academiile Europene de Științe, Autoritatea Europeană pentru Siguranța Alimentară, Organizația Mondială a Sănătății și Comisia Europeană au confirmat siguranța culturilor OMG. În cazul în care produsele au fost considerate sigure de către autoritatea de siguranță proprie a UE, nu mai există nici un motiv rezonabil ca cineva să se îndoiască de siguranța utilizării lor.

- Așa cum s-a demonstrat de-a lungul timpului, obiceiurile legate de vot ale unora dintre statele membre și nerespectarea termenelor legale de evaluare a OMG-urilor, lipsa criteriilor științifice în luarea deciziilor, ca și obstacolele birocratice, împiedică, în mare măsură, inovarea în Europa. De aceea considerăm că a venit momentul ca UE să privească cu adevărat dovezile stiintifice relative la OMG-uri și să înceapă să sprijine puternic biotehnologiile agricole. Împiedicarea autorizării și importurilor unor produse care s-au dovedit sigure și care deja oferă numeroase beneficii, ar putea costa foarte scump UE și ar conduce la erodarea, în continuare, a încrederii în procedeele de evaluare a riscurilor din UE.

- Bază de date: What is the approval process for import of GMOs in the EU?,, EuropaBio, iulie 2014.

-Document programatic: Call for a functioning, evidence-based EU policy on GMOs, the EU Food and Feed Chain , mai 2015.

 

Documentul original este disponibil pe www.europabio.org

 
 
 
 
 
 
 
 
 
InfoOMG
Biotech Crew

Un proiect de informare susținut de asociația profesională AgroBiotechRom a producătorilor și utilizatorilor de biotehnologii agricole din România

Facebook Twitter Youtube