Breaking News ➤
Insectele mg – o alternativ la insecticide!
 

infoomg

Biotech Crew

Un proiect de informare susținut de asociația profesională AgroBiotechRom a producătorilor și utilizatorilor de biotehnologii agricole din România

 
 
infoomg.ro Scroll scroll
down
 
 

Compromisul dintre biotehnologii și non-OMG

18/01/2018 by: admin

Acum doi ani, Pat Duncanson, un fermier din Minnesota, Pat Duncanson, a schimbat 95% din porumbul său în culturi non-OMG. Motivația lui era să economisească aproximativ 125$ pe hectar. Dar Duncanson a constatat că plantele non-OMG nu se potrivesc pe orice teren. În acest an, el a revizuit planul său de culturi.

„Dacă vă gândiți la non-OMG, comparați cât veți economisi pe semințe cu costurile suplimentare pentru pesticide și diferența de preț pentru tratamentul semințelor”, spune el.

"Am mers mult timp pe ideea de a obține prima de piață și a avea costuri mai mici", spune Chris Campbell, un alt fermier din Indiana. "Se pare, totuși, că primele nu sunt chiar așa de grozave - ultima dată când am cultivat plante nemodificate genetic, am obținut o primă doar pentru 10% pentru porumbul nostru".

După o decadă în care a vânat primele de piață, Campbell a trecut la un plan de rotație a culturilor, porumb/soia, folosind doar semințe modificate genetic.

A fost o decizie grea când a hotărât să cultive 100% OMG - prima factură pentru semințele obținute prin  biotehnologii „a fost dureroasă”. "Am cheltuit cu 30.000 de dolari mai mult pe semințe, adică cu aproximativ 65$/hectar în plus", spune el. Dar a fost plăcut surprins când a văzut factura pentru erbicid. "Cheltuiesc aproximativ 45$ pe hectar cu erbicidele", spune Campbell. "Când am cultivat porumb non-OMG suma a fost de aproape 70$ pe hectar."

La soia, costul erbicidării a scăzut de la 125 la 50 de dolari pe hectar.

În timp ce Duncanson gestionează porumbul modificat genetic și non-GMO, Campbell preferă să meargă ori cu unul, ori cu celălalt altul.

"Logistica de curățare cu ambele este dificilă și un cost substanțial", spune Campbell. Dacă alegeți să păstrați ambele, dispuneți de o procedură de păstrare a identității culturilor nemodificate genetic pentru posibile prime.

Duncanson și Campbell nu au văzut avantaje mari de randament din partea non-OMG-urilor față de OMG-uri. De asemenea, prețurile la semințele de non-OMG au crescut, constată Duncanson, care a început să le cultive în 2015, însă semințele sunt mai ușor de obținut.

„Asigurați-vă că luați în considerare logistica, lucrarile agricole, costuri suplimentare și disponibilitatea produselor înainte de a face orice schimbare.”, sfătuiește fermierul.

"Sunt inca dispus sa cultiv non-OMG-uri", spune Campbell. "Dar trebuie să am o piață fiabilă și o primă decentă. Din păcate, ambele fluctuează".

Articolul original este disponibil pe https://www.agweb.com/mobile/article/strike-the-balance-of-biotech-and-non-gmo-naa-sonja-begemann/

Poza: Corey Coyle

 
 
 
 
 
 
 
 
 
InfoOMG
Biotech Crew

Un proiect de informare susținut de asociația profesională AgroBiotechRom a producătorilor și utilizatorilor de biotehnologii agricole din România

Facebook Twitter Youtube