Breaking News ➤
Insectele mg – o alternativ la insecticide!
 

infoomg

Biotech Crew

Un proiect de informare susținut de asociația profesională AgroBiotechRom a producătorilor și utilizatorilor de biotehnologii agricole din România

 
 
infoomg.ro Scroll scroll
down
 
 

Comisarul european pentru sănătate: „Spuneți-mi, ați auzit de oameni care să fi murit din cauza OMG-urilor?”

18/01/2018 by: admin

Noile tehnici de ameliorare a plantelor necesită o nouă legislație în UE, care să țină seama de cele mai avansate tehnologii”, a declarat pentru EURACTIV.com comisarul european pentru Sănătate, Vytenis Andriukaitis, adăugând că „în jurul problemei au existat prea multe manipulări și mituri".

"Din punctul meu de vedere, avem nevoie de un nou cadru juridic care să reglementeze noile tehnici", a spus Andriukaitis. Conform înaltului demnitar european, această chestiune ar trebui să fie tratată de noua Comisie Europeană imediat după alegerile din luna mai din UE.

„Tehnicile noi de ameliorare a plantelor, dezvoltate în ultimul deceniu permit obținerea de soiuri noi de plante prin modificarea ADN-ului semințelor și celulelor de plante. În iulie 2018, Curtea Europeană de Justiție (CEJ) a hotărât că organismele obținute prin tehnici de mutageneză sunt organisme modificate genetic (OMG) și ar trebui, în principiu, să intre sub incidența Directivei OMG.”

Decizia a fost o victorie pentru ecologiști, dar aceasta a șocat industria, în timp ce comisarul european pentru Agricultură, Phil Hogan, a declarat pentru EURACTIV că a fost "surprins" de hotărâre.

ONG-urile de mediu au declarat că decizia a împiedicat "introducerea OMG-urilor ascunse" să intre în UE pe ușa din spate. Statele membre ale UE rămân să se confrunte cu această problemă, iar executivul UE examinează posibilii pași viitori.

Andriukaitis a declarat că CEJ a fost invitată să interpreteze o lege care a fost adoptată acum 20 de ani și se referă la tehnicile vechi de manipulare genetică, fără a ține seama de progresul tehnologic în acest domeniu. "În prezent, analizăm reglementarea și discutăm despre punerea sa în aplicare cu statele membre", a spus el.

Andriukaitis a mai adăugat că este necesară o dezbatere publică largă asupra problemei, deoarece este timpul ca Europa să destigmatizeze noile tehnici de ameliorare a soiurilor.

De asemenea, comisarul a respins argumentul că societățile multinaționale se află în spatele acestor tehnici, invocând exemplul unor agricultori săraci din Bangladesh care au profitat de aceste tehnici și au reușit să producă și să-și hrănească familiile pe cont propriu, fără a folosi pesticide.

El consideră că opinia publică ar trebui să se bazeze pe știință și să nu mai fie manipulată de "actori specifici". „Manipularea opiniei publice este o chestiune foarte periculoasă ... Nivelul de înțelegere a unor astfel de probleme este foarte scăzut, dar sperietorile sunt foarte puternice în Europa", a adăugat responsabilul pentru Sănătate al UE.

În declarația sa a discutat, de asemenea, despre OMG-uri, care sunt interzise în Europa: „Spuneți-mi, câți oameni au murit din cauza OMG-urilor? Aveți statistici? Câți oameni au murit deoarece consumă carne care a fost produsă cu ajutorul hranei pentru animale? Nimeni, iar unii oameni sunt manipulați!", a spus comisarul.

În încheiere, Andriukaitis a insistat asupra faptului că Europa ar trebui să asculte știința, altfel "nu are nicio șansă să aibă o agricultură durabilă și să păstreze biodiversitatea".

 

Articolul original este disponibil pe https://www.euractiv.com/section/agriculture-food/news/andriukaitis-new-plant-breeding-techniques-need-new-regulatory-framework/

 
 
 

Related posts

 
 
 
 
 
 
InfoOMG
Biotech Crew

Un proiect de informare susținut de asociația profesională AgroBiotechRom a producătorilor și utilizatorilor de biotehnologii agricole din România

Facebook Twitter Youtube