Breaking News ➤
Insectele mg – o alternativ la insecticide!
 

infoomg

Biotech Crew

Un proiect de informare susținut de asociația profesională AgroBiotechRom a producătorilor și utilizatorilor de biotehnologii agricole din România

 
 
infoomg.ro Scroll scroll
down
 
 

Comentariu The New Yorker: Poate CRISPR să evite transformarea într-o "problemă Monsanto"? VIDEO

18/01/2018 by: admin

Este neliniștitor, dar adevărat. Cu cât o tehnologie este adoptată mai rapid de către cercetători, cu atât crește probabilitatea ca oamenii obişnuiţi să rămână confuzi, neliniştiţi şi suspicioşi din cauza acesteia. Să luăm ca exemplu o tehnică revoluţionară, numită CRISPR (Clustered Regularly Interspaced Palindromic Repeats), ce le permite oamenilor de ştiinţă să modifice ADN-ul plantelor şi al animalelor, cu o lejeritate şi o precizie care chiar şi acum 10 ani părea de neconceput.

Cercetarea CRISPR a început deja să transforme domeniul biologiei moleculare. Aproape în fiecare zi sunt făcute afirmații noi, îndrăznețe, cu privire la abilitățile acestei tehnici. În ciuda acestui fapt, în ultimii 50 de ani, sau cel puţin de când Watson şi Crick au demonstrat că ADN-ul conţine schiţele necesare construirii oricărui organism viu, ştiinţa modernă a fost prinsă într-o capcană a propriei ambiţii. Din moment ce deţinem un set atât de detaliat de instrucţiuni, nu ar trebui ca acestea să ne poată ajuta să reparăm genele deteriorate, ce provoacă atât de multe boli?

S-a teoretizat îndelung că răspunsul este da. Timp de zeci de ani ni s-a spus (de către cadrele medicale, companii farmaceutice şi, din păcate, presă) că ceea ce ştim deja în domeniul geneticii ne va ajuta curând să vindecăm orice maladie, fie că afectează omul, animalele sau plantele.

Se pare totuși, că genetica şi magia sunt două lucruri complet diferite. Descifrarea schiţelor în cele trei miliarde de perechi de bază chimice ce compun genomul uman s-a dovedit a fi cu mult mai complexă decât oricine şi-ar fi putut închipui. Chiar dacă descoperirile sunt reale, de multe ori chiar radicale, nu întotdeauna sunt percepute ca atare. Acest lucru a făcut mulţi oameni să nu ia în seamă, ba chiar să se teamă, de unele dintre cele mai promiţătoare tehnologii de care dispunem. Cumva, suntem mai dispuşi să asimilăm idei din filme precum “Jurassic Park” sau “Gattaca”, decât progresul foarte real, al progresului tratamentelor medicale.

Sursă: YouTube

Această discrepanţă puternică dintre rezultatele posibile din punct de vedere ştiinţific si cele cu adevărat palpabile este deja cauza unui mare rău. Spre exemplu, o frică de O.M.G.-uri (Organisme Modificate Genetic) nejustificată prin mijloace ştiinţifice a împiedicat multe culturi cu o capacitate ridicată de a îmbunătăţii viaţa, să fie testate. Astfel, nici nu se pune problema plantării lor pe suprafeţe extinse. Moartea unui singur pacient în anul 1999 a stopat toate experimentele legate de terapia genică în Statele Unite ale Americii pentru câţiva ani. Desigur, trebuie să fim extrem de prevăzători cu acest tip de cercetare, dar în cazul în care SUA va opri studii capabile să ajute milioane de oameni vor exista consecinţe. Merită menţionat, totodată, faptul că orice lucru este supus unui anumit risc: aspirina omoară anual sute de americani, iar alţi 20.000 de oameni au murit din cauza accidentelor auto doar în prima jumătate a anului 2015.

Deoarece facilitează manipularea genelor, CRISPR oferă cercetătorilor abilitatea de a accelera studiile asupra a numeroase tipuri de boli, inclusiv tipuri de cancer, autism şi SIDA. De asemenea, va face posibilă alterarea genelor plantelor cu scopul de a le conferi rezistenţă la diferite boli (fără a fi nevoie de inocularea ADN-ului unei specii străine, lucru pe care se bazează O.M.G.-urile). Cu CRISPR, orice poate deveni posibil. Îţi doreşti un unicorn? Modifică un pic genomul calului. Dar ce spui de un trandafir albastru? Gena pentru pigmentul albastru nu există în mod natural la trandafiri. Cu CRISPR, modificarea genei respective este extrem de uşoară.

În cele din urmă, cercetătorii ar putea reuşi să modifice embrioni cu ajutorul CRISPR, ceea ce în teorie cel puţin, poate schimba întreaga moştenire genetică a speciei umane. Această posibilitate este cel puţin la fel de înfricoşătoare pe cât este de palpitantă, iar noi trebuie să începem să o discutăm despre ea.  “Times” prezintă un interviu cu Jennifer Doudna, biochimistul din Berkeley care a ajutat la elaborarea mecanismului prin care moleculele de CRISPR pot fi programate pentru a modifica ADN-ul. “STAT”, o publicaţie online din domeniul sănătăţii şi ştiinţei , lansată de proprietarul “Globe”, filiala Boston, prezintă un interviu cu Feng Zhang, un biolog cu spirit inovativ, de la institutul Broad al Harvard şi M.I.T., ce a fost primul care reuşit să şi demonstreze eficient această tehnologie pe mamifere. Acest subiect va primi în curând şi mai multă atenţie.

Totuşi, pentru ca CRISPR să ia avânt aşa cum trebuie, e nevoie de mai mult decât de o discuţie a oamenilor de ştiinţă, indiferent cât de publică şi de bine intenţionată ar fi aceasta. Mulţi spun că dacă publicul este lăsat în afara discuţiei despre CRISPR, tehnologia va sfârşi prin a fi descrisă ca o “problemă Monsanto”. Atunci când Monsanto a implementat O.M.G.-urile în anii 1990, nu a reuşit să implice populaţia în acest proces. Nimeni nu ştia dacă aceste produse noi – seminţe create în laborator- erau sigure sau pentru cine aveau cea mai mare valoare. Rezultatul a fost o spuspiciune (şi, în multe cazuri, o ostilitate exagerată) ce se resimte şi azi, mult timp după ce această tehnologie a fost demonstrată ca fiind sigură şi eficientă.

Tehnologia CRISPR este mult prea importantă să poată fi lăsată să se încurce în aceleaşi iţe ale confuziei, ce au făcut din subiectul OMG unul atât de toxic. Oamenii de ştiinţă, politicienii, întregul public trebuie să se alăture dezbaterii acum. Societatea nu are de ales şi trebuie să se împace atât cu potenţialele beneficii, cât şi cu potenţialele riscuri. Aceasta necesită o schimbare majoră: în ziua de azi, nici măcar nu există un mecanism de reglementare capabil să guverneze un produs precum CRISPR.

Au trecut aproape 75 de ani de când C.P. Snow a avertizat în timpul unei faimoase prelegeri, că lumea s-a impărţit in două culturi –ştiinţifică şi umanistă- şi că această dezbinare poate pune în pericol civilizaţia. Diviziunea nu devine mai mică şi nu a fost niciodată mai periculoasă decât acum. CRISPR nu este doar un palpitant pas înainte. Ne prezintă în acelaşi timp cea mai bună alternativă a noastră, pentru a înainta ca o societate modernă, într-o manieră raţională , împreună.

Articol publicat de Ruxandra Dumitru - studentă în cadrul Facultății de Biotehnologii, USAMV București. Sursă: The New Yorker Sursă foto: YouTube

 
 
 
 
 
 
 
 
 
InfoOMG
Biotech Crew

Un proiect de informare susținut de asociația profesională AgroBiotechRom a producătorilor și utilizatorilor de biotehnologii agricole din România

Facebook Twitter Youtube