Breaking News ➤
Insectele mg – o alternativ la insecticide!
 

infoomg

Biotech Crew

Un proiect de informare susținut de asociația profesională AgroBiotechRom a producătorilor și utilizatorilor de biotehnologii agricole din România

 
 
infoomg.ro Scroll scroll
down
 
 

Chinezii au obținut orezul de apă sărată

18/01/2018 by: admin

Oamenii de știință din China au dezvoltat mai multe tipuri de orez care poate fi cultivat în apă de mare. Rezultatul: un potențial suficient de a produce alimente pentru cca. 200 de milioane de oameni.
Guvernul chinez încearcă să găsească un mod de a cultiva orezul în ape sărate încă din anii '70. De zeci de ani cercetătorii încearcă să obțină un astfel de soi de orez, dar până acum rezultatele nu au fost suficient de motivante. Productivitatea era mult prea mică pentru a putea genera culturi comerciale.
Încercările au avut loc pe un câmp lângă orașul de coastă Qingdao, de la Marea Galbenă, în estul provinciei Chandong. Au fost plantate 200 de tipuri diferite de cereale pentru a studia care crește cel mai bine în condiții sărate. Apa de mare a fost pompată în câmp, diluată și apoi canalizată spre culturile de orez.
Oamenii de știință s-au așteptat să producă în jur de 4,5 tone de orez pe hectar, dar culturile au depășit așteptările lor: unul dintre hibrizi a produs chiar și 9,3 tone pe hectar.
"Rezultatele testului au depășit cu mult așteptările noastre", a declarat Liu Shiping, profesor de agricultură la Universitatea Yangzhou, care este implicat în proiect.
În China există peste un milion de kilometri pătrați de teren unde, din cauza salinității ridicate, nu crește nici o plantă utilă. Oamenii de știință speră că noile soiuri de orez vor permite ca unele dintre aceste zone să fie utilizate pentru agricultură. Dacă doar o zecime din aceste suprafețe ar fi plantate cu orez, acestea ar putea produce 50 de milioane de tone de hrană - suficient pentru a hrăni 200 de milioane de oameni și pentru a spori producția de orez din China cu 20%.
Noul tip de orez a fost dezvoltat de o echipă condusă de profesorul Yuan Longping, în vârstă de 87 de ani, care a petrecut mai multe decenii încercând să cultive orezul în diferite condiții. Dr. Yuan a declarat, în urmă cu câțiva ani: "Dacă un agricultor încearcă acum să cultive orez cu toleranță salină din soiurile deja existente, cel mai probabil va obține 1.500 de kilograme pe hectar, ceea ce nu este profitabil și nici nu merită efortul. Agricultorii vor avea un stimulent să crească orezul în astfel de condiții dacă vom putem dubla randamentul!"
Orezul de apă sărată se află în prezent în vânzare la un preț de aproximativ 50 de yuani (6 lire sterline) pe kilogram - aproximativ de opt ori mai mult decât orezul obișnuit. În ciuda prețului pipărat, s-au vândut deja șase tone, consumatorii lăudând aroma și textura sa. În plus, acest soi este considerat a avea mai multe beneficii pentru sănătate, inclusiv datorită conținutului ridicat de calciu.

Articolul original este disponibil pe http://www.independent.co.uk/news/rice-seawater-chinese-scientists-food-200-million-a8017971.html

 
 
 
 
 
 
 
 
 
InfoOMG
Biotech Crew

Un proiect de informare susținut de asociația profesională AgroBiotechRom a producătorilor și utilizatorilor de biotehnologii agricole din România

Facebook Twitter Youtube