Breaking News ➤
Insectele mg – o alternativ la insecticide!
 

infoomg

Biotech Crew

Un proiect de informare susținut de asociația profesională AgroBiotechRom a producătorilor și utilizatorilor de biotehnologii agricole din România

 
 
infoomg.ro Scroll scroll
down
 
 

China se pregătește de referendum pe tema OMG

18/01/2018 by: admin

Autoritățile chineze vor organiza, luna viitoare, un sondaj la nivel național  pentru a afla în ce măsură publicul ar accepta produsele alimentare modificate genetic.

Universitatea Tsinghua din Beijing, împreună cu alte două colegii chineze, vor efectua studiul, a declarat Jin Jianbin, profesor la Școala de Jurnalism și Comunicare a Universității Tsinghua. Sondajul, sponsorizat de guvern, va fi realizat în tandem cu o campanie de social media, pentru a difuza cunoștințe de bază despre tehnologia OMG-urilor, care este foarte greșit înțeleasă în țară, a spus Jin.

China este al patrulea cel mai mare producător din lume de bumbac OMG și un  importator de top de soia, majoritatea fiind modificată genetic și utilizată pentru obținerea uleiului pentru gătit ori pentru hrana porcilor și a păsărilor. Îngrijorarea publicului față de problemele legate de siguranța alimentelor și scepticismul cu privire la efectele consumului de alimente produse din OMG, au făcut guvernul reticent la introducerea biotehnologiilor pentru culturile de bază.

O încercare din 2012 a așa-numitului „orez auriu” - o variantă MG de orez, care produce o cantitate mare de beta-caroten - a provocat o furtună publică, după ce s-a relatat că orezul a fost oferit copiilor fără ca părinții să fie conștienți că a fost modificat genetic.

"Mulți chinezi devin palizi când menționați cuvântul OMG", a spus Jin. „Unii încă cred că alimentele modificate genetic pot provoca cancer și pot afecta nașterea, din cauza unor rapoarte înșelătoare publicate în ziare și pe rețelele de socializare”, a adăugat el. „O decizie recentă a unui organism legislativ local împotriva culturilor de OMG-uri a dus la confuzie publică”, a întregit Jin tabloul.

Sondajul național urmărește să descopere preocupările publicului, astfel încât guvernul să poată rezolva confuzia, a spus Jin. "Dacă guvernul insistă, înainte ca publicul să fie pregătit să accepte tehnologia, ar fi jenant - ca și cum ai oferi cuiva de mâncare o oală de orez fiert doar pe jumătate". El a declarat că se așteaptă ca rezultatele sondajului să arate că percepția publicului larg asupra OMG-urilor este încă negativă, dar "cu cât mai mulți oameni cunosc tehnologia, cu atât mai mulți vor fi și cei dispuși sa o accepte".

„Lipsa unei instituții științifice autorizate care să răspundă la întrebări, cultivarea ilegală pe scară largă a culturilor modificate genetic și neîncrederea publică a autorităților guvernamentale după o serie de scandaluri alimentare au contribuit la scepticismul în această chestiune”, consideră Jin.

Producătorii de OMG-uri pretind că oferă randamente îmbunătățite, o valoare nutritivă îmbunătățită și rezistență la secetă, îngheț și insecte. Criticii și-au exprimat îngrijorarea cu privire la siguranța și potențialele efecte negative asupra mediului.      Anul trecut, S.U.A., cel mai mare producător mondial de culturi modificate genetic, a obligat producătorii de alimente să eticheteze separat produsele cu ingrediente obținute din  organisme modificate. Deputații UE s-au exprimat împotriva importurilor de tulpini de porumb și de bumbac rezistente la erbicide.

Syngenta AG, care produce semințe modificate genetic pentru porumb, se pregătește pentru o expansiune rapidă în China, după ce China National Chemical Corp. a cumpărat, cu 43 miliarde de dolari, sectorul agroalimentar elvețian.

Camera de Comerț Americană din China s-a plâns că tulpinile de OMG din S.U.A. sufereau din cauza procesului de aprobare prea lent și prea puțin previzibil pentru importul în China. Oficialii chinezi și cei din S.U.A. au convenit să evalueze cererile de produse biotehnologice din SUA până la sfârșitul lunii, inclusiv porumbul și bumbacul.

China în sine a cheltuit miliarde pentru cercetarea tehnologiei proprii OMG în ultimul deceniu, dar nu a permis producția comercială de boabe, iar oamenii de știință au invocat rezistența publică ca parte a motivului întârzierii. China a declarat că va permite producția comercială de porumb modificat și boabe de soia cel mai târziu în  2020. Oficialii guvernamentali au afirmat că țara va introduce mai întâi utilizarea biotehnologiei pentru bumbac, apoi pentru furaje.

 

Articolul original este disponibil pe https://www.bloomberg.com/news/articles/2017-05-22/china-pushes-public-to-accept-gmo-as-syngenta-takeover-nears

 
 
 
 
 
 
 
 
 
InfoOMG
Biotech Crew

Un proiect de informare susținut de asociația profesională AgroBiotechRom a producătorilor și utilizatorilor de biotehnologii agricole din România

Facebook Twitter Youtube