Breaking News ➤
Insectele mg – o alternativ la insecticide!
 

infoomg

Biotech Crew

Un proiect de informare susținut de asociația profesională AgroBiotechRom a producătorilor și utilizatorilor de biotehnologii agricole din România

 
 
infoomg.ro Scroll scroll
down
 
 

Cercetătorii chinezi au obținut orez anti-cancer

18/01/2018 by: admin

O nouă tehnică de editare a genomului a fost utilizată pentru a crea o tulpină de "super-orez" care ar putea reduce riscul de cancer. Prin această tehnologie au fost creați hibrizi de orez cu un nivel ridicat al conținutului de antocianine, antioxidanți deosebit de valoroși.
Experții consideră că acest tip de orez are un potențial de scădere a riscului de cancer, boli cardiovasculare, diabet și alte tulburări cronice.
Cercetătorii de la Universitatea de Agricultură din China de Sud au conceput noua tehnologie de inginerie genetică, numită TransGene Stacking II.
Profesorul Yao-Guang Liu, conducătorul echipei de cercetare, a declarat: "Am dezvoltat un sistem de editare transgenic foarte eficient, ușor de utilizat, denumit TransGene Stacking II, care permite asamblarea unui număr mare de gene în vectori unici pentru transformarea plantelor. Considerăm că acest sistem vectorial va avea multe aplicații potențiale în această eră a biologiei sintetice și a ingineriei metabolice".
Până în prezent, tehnicile de inginerie genetică au fost folosite pentru a dezvolta orez îmbogățit în beta-caroten și folat, dar nu și antocianine.
Antocianinele sunt prezente în mod natural în unele soiuri de orez negru și roșu, dar sunt absente în boabele de orez lucios sau glasat, deoarece cojile, tărâțele și germenii – unde se găsesc în mod normal - au fost îndepărtate. Încercările anterioare de a obține prin metode naturale orez cu antocianine, au eșuat. Calea biologică fiind deosebit de complexă, nu s-a reușit transferarea unui număr suficient de gene în noii hibrizi, astfel încât aceștia să înceapă a produce compușii doriți.
Cercetătorii au început studiul problemei prin identificarea genelor responsabile de producția antocianinei în endosperma țesutului din semințele de orez.
Apoi au identificat genele defecte în orezul de tip japonica și indica - subspecii care nu produc antocianine.
Ulterior, ei au dezvoltat o strategie de stimulare a opt gene care determină producția de antocianine, existente și în endosperma celor două varietăți de orez. Orezul purpuriu rezultat a avut niveluri ridicate ale conținutului de antocianină și activitate antioxidantă în endospermă.
Profesorul Liu a spus: "Aceasta este prima demonstrație despre ce poate ingineria genetică în domeniul atât de complex al metabolismului plantelor".
În viitor, cercetătorii cred că această tehnică ar putea fi utilizată pentru producerea multor altor substanțe nutritive importante și a unor ingrediente medicinale.
În momentul de față, echipa profesorului Liu efectuează testele de siguranță în alimentație ale noului produs. În același timp, studiază modul în care și alte culturi ar putea fi „programate” să producă acești antioxidanți-minune.
Articolul original este disponibil pe http://www.dailymail.co.uk/sciencetech/article-4640674/Purple-GM-super-rice-reduce-risk-cancer.html#ixzz4kuelESwB

Poza: Oliver Spalt

 
 
 
 
 
 
 
 
 
InfoOMG
Biotech Crew

Un proiect de informare susținut de asociația profesională AgroBiotechRom a producătorilor și utilizatorilor de biotehnologii agricole din România

Facebook Twitter Youtube