Breaking News ➤
Insectele mg – o alternativ la insecticide!
 

infoomg

Biotech Crew

Un proiect de informare susținut de asociația profesională AgroBiotechRom a producătorilor și utilizatorilor de biotehnologii agricole din România

 
 
infoomg.ro Scroll scroll
down
 
 

Cercetătorii au dezvoltat un tip de orez care poate lupta împotriva "foametei ascunse"

18/01/2018 by: admin

Un grup transdisciplinar de oameni de știință a reușit să crească nivelul de fier și de zinc al orezului prin biofortificare- un progres în lupta mondială împotriva deficitului de micronutrienți, cunoscută și ca “foametea ascunsă”.

Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății, deficitul de fier este cea mai răspandită formă de malnutriție și o cauză principală a apariției anemiei în rândul femeilor și copiilor. Deficitul de zinc oprește creșterea și are consecințe serioase asupra sănătății, în special în perioada copilăriei.

Cercetătorii, din Filipine, Columbia, Indonezia, SUA, Australia și Japonia, au lucrat în câmpuri experimentale restrânse pentru a crește nivelurile de fier și zinc fără a reduce randamentul și fără a schimba calitățile cerealelor. Proiectul, finanțat de HarvestPlus, ar putea să ajute substanțial o serie de state să atingă obiectivele nutriționale în ceea ce privește necesarul de zinc și de fier.

Howarth Bouis, directorul HarvestPlus, a descris importanța cercetării prin utilizarea sa în lupta împotriva foametei globale și în reducerea malnutriției. “Rezultatele cercetării, care au depășit nivelurile țintă atât pentru fier, cât și pentru zinc, vorbesc despre imensul potențial al utilizării tehnicilor transgenice în cercetarea biofortificației pentru a îmbunătăți valoarea nutrițională a culturilor alimentare. Acest lucru demonstrează modul în care inovațiile științifice pot extinde gama de soluții pentru reducerea deficienței de micronutrienți”, a declarat Bouis.

Orezul conține, în general, doar aproximativ 2 micrograme Fe și 16 micrograme Zn per gram. Cu o variație limitată în cadrul cerealelor cu conținut de fier peste fondul genetic al orezului, eforturile creșterii convenționale nu au reușit să obțină mai mult de 13 micrograme de fier și 28 micrograme de zinc per gram de orez, reprezentând doar 30% din necesarul mediu al omului.

Studiul a dezvăluit faptul că orezul modificat genetic a crescut semnificativ nivelul fierului (până la 15 micrograme) și al zincului (până la 45,7 micrograme) per gram de orez.

Oamenii de știință au folosit gene care împreună produc boabe bogate în micronutrienți. Ei au introdus aceste gene într-o varietate de orez IR64 și l-au încrucișat cu alte soiuri populare, cele mai des cultivate din sudul și sud-estul Asiei, unde deficiențele de fier și zinc sunt pedominante.

Articol publicat de Alexandra Pătrașcu - studentă în cadrul Facultății de Biotehnologii, USAMV București. Sursă: Rice Today Sursă foto: stocksnap.io

 
 
 
 
 
 
 
 
 
InfoOMG
Biotech Crew

Un proiect de informare susținut de asociația profesională AgroBiotechRom a producătorilor și utilizatorilor de biotehnologii agricole din România

Facebook Twitter Youtube