Breaking News ➤
Insectele mg – o alternativ la insecticide!
 

infoomg

Biotech Crew

Un proiect de informare susținut de asociația profesională AgroBiotechRom a producătorilor și utilizatorilor de biotehnologii agricole din România

 
 
infoomg.ro Scroll scroll
down
 
 

Cartoful fluorescent când e stressat

2021-08-26 13:06:18

Una dintre provocările agriculturii constă în faptul că până când plantele manifestă primele semne de boală sau ale supunerii la alt stress, este posibil să fie deja prea târziu pentru a aplica antidotul necesar. Tocmai din acest motiv, un nou tip de cartof a fost creat pentru a avertiza fermierii încă din primele etape ale stresului.

Planta experimentală de cartof editată genetic a fost dezvoltată de oamenii de știință de la Universitatea Ebraică din Ierusalim, condusă de Dr. Shilo Rosenwaser. Ei au ales să modifice cartoful Solanum tuberosum - mai cunoscut sub numele de cartof irlandez - deoarece este o cultură alimentară majoră în întreaga lume.

Cercetătorii au introdus o nouă genă în cloroplastele plantei, organite (structuri subcelulare) care conduc fotosinteza. Această genă exprimă o proteină fluorescentă ca răspuns la prezența speciilor reactive la oxigen.

Simplificând explicația, cu cât o planta este mai stressată, cu atât este mai mare cantitatea de specii reactive de oxigen pe care o produce. În cazul noului cartof, acest lucru îl face, la rândul său, să producă mai multă proteină fluorescentă - deci cu cât planta este mai stresată, cu atât strălucirea ei fluorescentă este mai strălucitoare. Și, deși fluorescența nu poate fi văzută cu ochiul liber, fermierii l-ar putea detecta folosind o cameră fluorescentă.

„Am reușit să monitorizăm semnalele de fluorescență emise de biosenzori și am observat acumularea de specii reactive de oxigen în timpul fazelor timpurii de răspuns la condiții de stres precum seceta, temperatura extremă și lumina prea puternică”, spune Rosenwaser.

Echipa lucrează acum la dezvoltarea conceptului și aplicarea la alte culturi. De fapt, o tehnologie similară, dar fără legătură, a fost deja comercializată de compania californiană InnerPlant, care urmează să producă comercial o plantă de tomate care devine fluorescentă atunci când este stresată.

Articolul original este disponibil urmând https://newatlas.com/science/genetically-engineered-potato-glow-stress/ .

 
 
 

Related posts

 
 
 
 
 
 
InfoOMG
Biotech Crew

Un proiect de informare susținut de asociația profesională AgroBiotechRom a producătorilor și utilizatorilor de biotehnologii agricole din România

Facebook Twitter Youtube