Breaking News ➤
Insectele mg – o alternativ la insecticide!
 

infoomg

Biotech Crew

Un proiect de informare susținut de asociația profesională AgroBiotechRom a producătorilor și utilizatorilor de biotehnologii agricole din România

 
 
infoomg.ro Scroll scroll
down
 
 

Bill Nye, „the science guy”: OMG-urile ar putea fi chiar un lucru benefic

18/01/2018 by: admin

Lumea este un sistem complex și fiecare ecosistem în parte este la fel de delicat. Până de curând, ideea de a ne juca cu ordinea naturală a genelor plantelor de cultură a fost considerată a fi periculosă - prea multe lucruri erau fie necunoscute, fie  au avut consecințe devastatoare. Un exemplu în acest sens este broasca de trestie de zahăr din Australia. Ea a fost adusă și în Hawaii, în încercarea de a controla populațiile de gândaci care afectau culturile. Pentru că nu există și dușmanii naturali din Australia, broaștele râioase de trestie de zahăr s-au răspândit rapid, scăpând de sub control și devenind un vector de transmitere a unor boli. Introducerea unor noi soiuri de culturi ar putea avea efecte similare asupra ecosistemelor locale, conform unor opinii.

În anii din urmă, Bill Nye și-a schimbat tonul, invocând mai multe argumente pentru care OMG-urile sunt un lucru bun. Populația planetei este în creștere, iar  la mijlocul acestui secol, este de așteptat să atingă nouă miliarde de oameni. Există un consens general între oamenii de știință – spune el - că OMG-urile nu sunt iadul la care ne gândeam odată. Mai degrabă ele sunt un mijloc care să ne ajute să obținem  alimente mai multe și mai bune, într-un mod mai eficient.

OMG-urile sunt deja strict reglementate. Respectând regulile de protejare a ecosistemelor și oamenilor deopotrivă, OMG-urile permit obținerea, în condiții de siguranță, unor recolte mai bune, atât din soluri bogate, cât și, mai ales, din terenuri nearabile.

Nye consideră foarte interesant faptul că OMG-urile pot să apară și în mod natural în natură, fără imixtiune umană. Genele unor culturi  se pot modifica în timp, datorită mutațiilor. Cartofii dulci există numai din cauza unui virus care a schimbat planta cu mult timp în urmă. Oamenilor le-a plăcut rezultatul și au cultivat cartofi dulci pe scară largă.

Având în vedere toate aceste lucruri, Bill Nye a ajuns la o concluzie. Populația lumii va avea nevoie de mai multe alimente, iar tehnologia s-a îmbunătățit până la punctul în care a devenit mai ușor să judeci riscurile sau beneficiile pentru mediu. Modificările genetice ale culturilor, în mod obișnuit duc spre plante mai bune. „Prin urmare, OMG-urile nu sunt așa de rele. S-ar putea chiar să fie un lucru bun!”, crede el.

Bill Nye este unul dintre cei mai populari realizatori de emisiuni de știință popularizată din SUA. În anii '90, emisiunea sa, „Bill Nye the Science Guy” se adresa elevilor din ciclul primar. După anul 2000, emisiunea „Ochii lui Nye” a fost realizată pentru adolescenți și adulți. Ulterior, Bill Nye a devenit realizatorul „Science Guy”. În cadrul acestui deosebit de popular show TV,  Bill Nye a vorbit despre OMG-uri și de ce, în opinia sa, acestea constituie un progres important in ameliorarea plantelor.

 

Articolul original ca și un fragment video, sunt disponibile pe http://bigthink.com/videos/bill-nye-frankenfoods-are-ok

Sursa imagine: https://commons.wikimedia.org ( autor: Gage Skidmore)

 
 
 
 
 
 
 
 
 
InfoOMG
Biotech Crew

Un proiect de informare susținut de asociația profesională AgroBiotechRom a producătorilor și utilizatorilor de biotehnologii agricole din România

Facebook Twitter Youtube