Breaking News ➤
Insectele mg – o alternativ la insecticide!
 

infoomg

Biotech Crew

Un proiect de informare susținut de asociația profesională AgroBiotechRom a producătorilor și utilizatorilor de biotehnologii agricole din România

 
 
infoomg.ro Scroll scroll
down
 
 

Beat Späth: Este timpul ca o nouă generație să valorifice întreg potențialul OMG”

18/01/2018 by: admin

Nicăieri nu este mai evidentă decât în noile declarații ale Comisiei Europene dorința de a furniza o tranzacție ecologică și o strategie „Farm to Fork ”, care urmărește să asigure accesul european la alimente sigure, accesibile, nutritive și, mai important, sustenabile pentru viitor. Dar ce rol poate juca Parlamentul UE în fața „obiecțiilor” recente, nefondate, împotriva OMG-urilor?” se întreabă Beat Späth, directorul pentru biotehnologie agricolă al EuropaBio.

Într-un articol publicat la jumătatea acestei luni pe portalul EURACTIV, domnia-sa vorbește despre rolul pe care noul Parlament European ar trebui să îl joace pentru a permite accesul fermierilor la cele mai noi tehnici de selecție și reproducere.

„Academiile europene de știință au declarat că există dovezi convingătoare că culturile modificate genetic pot contribui la obiectivele de dezvoltare durabilă, pot aduce beneficii pentru fermieri, consumatori, mediu și economie. Mai mult, un raport al Organizației pentru Alimentație și Agricultură din 2016 confirmă faptul că biotehnologiile agricole pot ajuta micii producători să aibă o mai bună reziliență și să se adapteze la schimbările climatice. Dar europenii, inclusiv unii membri ai Parlamentului European (europarlamentari), sunt totuși neîncrezători. Neîncrederea față de OMG-uri, antrenează neîncrederea față de organismele UE acreditate să facă evaluarea lor și neîncrederea în știință, în general.

Autoritatea Europeană pentru Siguranța Alimentelor (EFSA), Comisia Europeană și peste 280 de instituții științifice și tehnice din întreaga lume au declarat că culturile modificate genetic (OMG) sunt cel puțin la fel de sigure precum culturile crescute convențional. Mai mult, aproape 25 de ani utilizare comercială a lor au arătat că OMG-urile pot și oferă și o multitudine de beneficii. Acestea fac acest lucru pur și simplu, permițând fermierilor să crească mai multe alimente și fibre folosind mai puține resurse, cum ar fi apa, pământul și energia, decât culturile convenționale sau chiar organice. Acest lucru permite fermierilor care aleg culturi modificate genetic să conserve mai bine biodiversitatea și să se atenueze efectele schimbărilor climatice. Beneficiile sunt bine documentate, chiar și în Europa, în ciuda cultivării foarte limitate a OMG-urilor pe acest continent. În ultimii 21 de ani, porumbul GM în Spania a dovedit cât crește randamentele, făcând ca Spania să fie mai puțin dependentă de importurile de porumb. Realizări similare au fost înregistrate în România între 1999 și 2006, înainte ca soia GM să fie interzisă ca urmare a aderării la UE.

Parlamentul European recent ales (PE) ar trebui să aducă o rază de speranță. Sper că Europa va profita de această ocazie, pentru a face față provocărilor globale precum schimbările climatice și insecuritatea alimentară. Și OMG-urile - și biotehnologia în general - pot și ar trebui să facă parte din soluție. Din păcate, în urma unei schimbări de peste 60% dintre eurodeputații din Parlament, obiecțiile europene față de OMG, care au început cu câțiva ani în urmă, au continuat, unii deputați învinovățind OMG pentru multe dintre provocările globale cu care ne confruntăm astăzi.

Dovezile arată că răspândirea OMG-urilor a dus la o reducere a consumului de produse chimice agricole cu 37% în general și mult mai mult atunci când vine vorba de culturi modificate genetic rezistente la insecte. Utilizarea lor a sporit mult siguranța fermelor și a mediului, de exemplu prin reducerea semnificativă a ratelor suicidului fermierilor mici și a otrăvirii cu pesticide.

În plus, randamentele crescute pe hectar asociate cu OMG-urile reduc presiunea asupra terenurilor din jur, inclusiv a pădurilor tropicale. Atâta timp cât sunt cultivate orice culturi agricole, fie pentru hrana animalelor, fie pentru consumul uman direct, are sens să cultivi eficient culturile pentru a evita transformarea suplimentară a terenurilor. Un raport recent al ISAAA arată că între 1996 și 2016, culturile biotehnologice au economisit 183 milioane de hectare de teren și 22,5 milioane de hectare de teren în 2016, conservând astfel biodiversitatea și reducând emisiile de CO2. În 2016, economiile de emisii s-au ridicat la 27,1 miliarde kg, echivalentul cu a lua 16,7 milioane de autovehicule de pe drum pentru un an.

Astăzi, realitatea din Europa este că majoritatea oamenilor poartă bumbac modificat genetic și mănâncă o varietate de produse alimentare care au fost produse cu ajutorul biotehnologiei, inclusiv a OMG-urilor. Pe lângă numeroasele beneficii pe care europenii le primesc în fiecare zi, fermierii din alte părți ale lumii sunt împuterniciți de biotehnologie, inclusiv milioane de agricultori mici din Asia care cultivă culturi modificate genetic. Deși istoric OMG-urile au fost folosite pentru a produce soia, porumb și rapiță folosite adesea în hrana animalelor, OMG-urile sunt deja utilizate și pentru a îmbunătăți sănătatea și nutriția culturilor destinate consumului uman, pentru a preveni risipa de alimente și pentru a face culturile mai rezistente la secetă și boli.

Deci de ce nu discută nimeni beneficiile OMG-urilor?

Cert este că, în timp ce Parlamentul UE este parțial implicat în acceptarea campaniilor de dezinformare ale câtorva activiști anti-OMG, statele membre ale UE au uitat, de asemenea, de responsabilitățile lor. Țări precum Germania, Franța, Italia și Polonia nu au votat în favoarea aprobării produselor OMG sigure, chiar și pentru import, chiar dacă economiile lor beneficiază deja de acestea și ar putea continua. Acest comportament de vot, combinat cu lipsa de sprijin din partea Parlamentului și un eșec general al instituțiilor UE de a contracara dezinformarea cu privire la OMG, este principalul motiv pentru care Europa a expulzat în mod eficient inovația agricolă în acest domeniu, subminând totodată încrederea în procedurile de evaluare ale siguranței alimentară din UE. O hotărâre a Curții de Justiție a UE din iulie 2018 echivalând produsele editate genomic cu OMG-urile nu face decât să se adauge la această situație nesustenabilă.

În timp ce Europa își poate permite, într-o oarecare măsură - temporar - să-și ia rămas bun de la știință și tehnologie, este iresponsabilă și nedreaptă demonizarea OMG-urilor și împiedicarea răspândirii acestor produse în țările în curs de dezvoltare. În momente ca acestea, este nevoie de conducerea politică pentru a susține știința și pentru a sprijini opiniile științifice ale agențiilor UE responsabile de evaluarea siguranței OMG. Parlamentul European ar trebui să stabilească acum o nouă direcție pentru inovare în agricultură, inclusiv prin susținerea aprobării produselor MG sigure, în conformitate cu probele și procedurile adoptate în mod democratic.

Este timpul pentru ca o nouă generație de factori de decizie din UE să valorifice întregul potențial al OMG în beneficiul oamenilor și al planetei. EuropaBio, care reprezintă industria biotehnologiei, se angajează să comunice aceste beneficii. Îndemnăm toți factorii de decizie care cred că știința poate și trebuie să joace un rol pozitiv în societate să citească manifestul nostru de biotehnologie agricolă și să ni se alăture în această misiune!”

 

Articolul original este disponibil pe https://www.euractiv.com/section/agriculture-food/opinion/senselessly-shunning-science-the-eu-parliaments-gmo-dilemma/

 
 
 

Related posts

 
 
 
 
 
 
InfoOMG
Biotech Crew

Un proiect de informare susținut de asociația profesională AgroBiotechRom a producătorilor și utilizatorilor de biotehnologii agricole din România

Facebook Twitter Youtube