Breaking News ➤
Insectele mg – o alternativ la insecticide!
 

infoomg

Biotech Crew

Un proiect de informare susținut de asociația profesională AgroBiotechRom a producătorilor și utilizatorilor de biotehnologii agricole din România

 
 
infoomg.ro Scroll scroll
down
 
 

Avocatul European al Poporului este tranșant: amânarea deciziilor privind OMG-urile este proastă administrare

18/01/2018 by: admin

Avocatul poporului al UE, Emily O'Reilly a decis că neautorizarea de către Comisie a produselor modificate genetic pentru produse alimentare și hrana  animalelor într-un termen rezonabil a constituit o administrare defectuoasă. Conform declarațiilor acesteia, Comisia este obligată de cadrul juridic convenit în mod democratic pentru organismele modificate genetic (OMG-uri), precum și de Carta drepturilor fundamentale să autorizeze produsele sigure modificate genetic pentru import. Prin decizia ei, Emily O'Reilly a recunoscut că obstacolele politice nu pot justifica administrarea defectuoasă și a solicitat Comisiei să se conformeze obligațiilor sale legale.

Reglementările sau lipsa lor în acest domeniu sunt decisive pentru competitivitatea unei părți cheie a lanțului agroalimentar, cel mai mare angajator din Europa de azi (30 de milioane de locuri de muncă în 2014 - 13,4% din totalul populației ocupate și 3,5% din PIB-ul UE). Comisia Europeană recunoaște pierderile potențiale cauzate Uniunii de interzicerea importurilor de OMG: "interzicerea importului  organismelor modificate genetic înseamnă a afecta capacitatea noastră de a produce produse alimentare" - a declarat comisarul Vytenis Andriukaitis într-un discurs în fața deputaților Comisiei ENVI.

UE depinde în proporție de peste 80% de importuri în ceea ce privește proteinele vegetale pe care le utilizează. În fiecare an, vom importa 34 de milioane de tone de boabe de soia modificată genetic, ceea ce echivalează cu greutatea tuturor europenilor puși împreună” a spus Comisarul European Andriukaitis. El a mai precizat că "există foarte puțină soia nemodificată genetic pe piața mondială și puținul care există  este mult mai scump ". Pe plan economic, Comisia Europeană a estimat că prețul  întreruperilor în comerțul cu OMG s-ar putea ridica la 9,6 miliarde € pe an.

Cu toate că un număr de state membre ale UE continuă să voteze în mod regulat împotriva avizelor pozitive ale Autorității Europene pentru Siguranța Alimentară privind aprobările OMG, este important de remarcat faptul că nu a existat niciodată o majoritate calificată împotriva oricărei aprobări. De fapt, nici chiar o majoritate simplă împotriva nu este mereu întrunită, după cum a subliniat Comisia. Mai mult decât atât, chiar și statele membre care votează în mod obișnuit împotriva aprobărilor de import folosesc OMG-uri  atunci când acestea sunt în cele din urmă admise.

Dovezile științifice sunt cât se poate de clare: culturile modificate genetic evaluate de EFSA sunt cel puțin la fel de sigure ca și culturile convenționale. Factorii de decizie care continuă să pună la îndoială acest fapt, ar trebui să explice de ce au încredere în sperietorile nefondate mai mult decât în verdictele unor organizații de renume, inclusiv propria lor Autoritatea Europeană pentru Siguranța Alimentară, Academiile Europene de Științe, Organizația Mondială a Sănătății și Comisia Europeană însăși.

Ceea ce este necesar acum este o conducere politică în stare să își respecte propriul său sistem de aprobare și deschisă spre informarea publicului. Parlamentul European și-a exprimat deja o dată poziția față de această provocare, când la 28 octombrie 2015, deputații europeni au respins în mod clar moratoriul propus privind noile autorizări de OMG, împreună cu o și mai clară respingere a propunerii Comisiei de a permite interdicții naționale privind utilizarea produselor modificate genetic deja autorizate în UE.

„Aprobarea unor noi produse sigure, în termenele legale prescrise și previzibile,este o cale evidentă și constantă de a genera locuri de muncă și creștere economică. Parlamentul trebuie să țină cont de acest fapt data viitoare când este chemat să voteze într-un dosar de omologare OMG.”, a mai apreciat Ombudsman-ul European.

 

Articolul origonal este disponibil pe http://www.europabio.org/agricultural-biotech/publications/eu-ombudsman-clear-maladministration-commission-gmos

 
 
 
 
 
 
 
 
 
InfoOMG
Biotech Crew

Un proiect de informare susținut de asociația profesională AgroBiotechRom a producătorilor și utilizatorilor de biotehnologii agricole din România

Facebook Twitter Youtube