Breaking News ➤
Insectele mg – o alternativ la insecticide!
 

infoomg

Biotech Crew

Un proiect de informare susținut de asociația profesională AgroBiotechRom a producătorilor și utilizatorilor de biotehnologii agricole din România

 
 
infoomg.ro Scroll scroll
down
 
 

Argentinienii își doresc un cartof editat genetic

18/01/2018 by: admin

Un grup de cercetători argentinieni de la institutul INTA din Balcarce a reușit să modifice gena responsabilă pentru polifenol oxidază prezentă în cartof (Solanum tuberosum L.), care este o enzimă nedorită. Aceasta determină așa-numita „brunificare enzimatică” în tuberculi, adică procesul prin care aceștia devin negri atunci când sunt expuși la aer după tăiere. Modificările calitative nu numai că generează respingerea cartofilor afectați de către consumatori și industrie, dar afectează și proprietățile nutriționale ale cartofului proaspăt și ale produselor derivate ale acestuia.

          Cercetătorii au descoperit că a fost posibil să se genereze într-o celulă de cartof o „mașină de editare” a genei care vizează în mod specific gena aleasă. „Am verificat faptul că suntem capabili de a genera într-o celulă de cartof o tehnică de editare care țintește în mod specific această genă și îi modifică secvența”, a explicat Sergio Feingold, director al Laboratorului de Agrobiotechnologie al INTA. Tehnica folosită, a spus Feingold, a fost CRISPR / Cas9.

          Tăierea sau decojirea, precum și pagubele mecanice suferite în timpul recoltării, transportului și depozitării, conduc la generarea de pete maro sau negre pe cartofi, cauzate de oxidare. Efectul constă în pierderi uriașe pentru consum și industrie.

          Conform rezultatelor obținute pe totalul plantelor modificate cu metoda CRISPR, aproximativ 15% au prezentat schimbări în secvența acestei gene, ceea ce reprezintă o eficiență ridicată. Cercetătorii afirmă că este un prim pas care trezește interesul pentru procesele viitoare de industrializare.

          Cu o producție națională de aproximativ 2,43 milioane de tone de cartofi pe an, pentru Argentina controlul acestei probleme ar însemna evitarea unor pierderi economice semnificative.

          Următorul obiectiv va fi aplicarea modificării genelor în soiurile de cartof obținute din programul de reproducere INTA, pentru a aduce valoare adăugată și pentru a îmbunătăți calitatea culturii.

          Cartoful este a treia cea mai importantă cultură pentru nutriția umană, după grâu și orez.

          Dealtfel, deja în Statele Unite au fost acceptate spre cultivare comercială și consum două varietăți de cartof editat genetic.

          Articolul original este disponibil pe https://inta.gob.ar/noticias/modifican-el-gen-que-provoca-que-la-papa-se-ponga-negra

 
 
 
 
 
 
 
 
 
InfoOMG
Biotech Crew

Un proiect de informare susținut de asociația profesională AgroBiotechRom a producătorilor și utilizatorilor de biotehnologii agricole din România

Facebook Twitter Youtube