Breaking News ➤
Insectele mg – o alternativ la insecticide!
 

infoomg

Biotech Crew

Un proiect de informare susținut de asociația profesională AgroBiotechRom a producătorilor și utilizatorilor de biotehnologii agricole din România

 
 
infoomg.ro Scroll scroll
down
 
 

Ameliorarea de pricizie a plantelor trebuie lăsată să contribuie la realizarea obiectivelor Green Deal!

18/01/2018 by: admin

Consiliul științific consultativ al Academiilor Europene, a emis în data de 4 martie un document privind plantele obținute prin editarea genomului, însoțit de un comunicat de presă. Varianta completă a documentului de poziție poate fi vizualizată la urmatorul link: https://easac.eu/fileadmin/PDF_s/reports_statements/Genome_Editing/EASAC_Genome-Edited_Plants_Web.pdf.

În esență, EASAC susține recenta declarație a instituțiilor științifice germane (Academia Leopoldină și colab.), care au pledat pentru o abordare în două etape a reformării cadrului legislativ relevant (în primul rând, plantele non-transgenice realizate prin editarea genomului, să nu facă obiectul Directivei 18/2001 a Comisiei Europene ; în al doilea rând, ulterior ar trebui ca noul cadru legislativ care reglementează produsele obținute prin biotehnologie să se axeze pe caracteristicile produsului, mai degrabă decât pe procesul de obținere a acestuia)

De asemenea, documentul subliniază diferența dintre mutageneza tradițională și organismele modificate genetic, OMG („Spre deosebire de mutageneza indusă de substanțe chimice sau de radiații, adesea folosită în mod tradițional pentru ameliorarea soiurilor, noile tehnici de ameliorare nu creează mutații multiple, necunoscute, neintenționate în întregul genom. De asemenea, produsele obținute prin aceste metode inovative, spre deosebire de organismele modificate genetic (OMG) utilizate în agricultură, sunt mai precise și nu au ADN străin în produsul final.")

Nu în cele din urmă, EASAC subliniază că este esențial ca partea de reglementare să fie decuplată de politică (un exemplu în acest sens fiind declarațiile politice referitoare la reducerea inputurilor agricole).

 În concluzie, este necesară modificarea profundă, în regim de urgență a legilslației privind OMG, deoarece, dacă nu se acceptă introducerea de prevederi pentru un cadru de reglementare flexibil și proporțional, bazat pe dovezi științifice, perspectivele pentru inovația agricolă sunt sumbre. Cu atât mai trist cu cât inovația agricolă ar trebui să contribuie în mod esențial la obiectivele de dezvoltare durabilă de până în 2030 (prevăzute de noul Pact Verde European), iar UE își va pierde competitivitatea pe piața mondială.

Reamintim că, în data de 25 iulie 2018, Curtea Europeană de Justiție (CEJ) a decis că organismele derivate prin anumite tehnici de mutageneză (editare genetică) intră sub incidența legislației organismelor modificate genetic (OMG) și trebuie să respecte cerințele de evaluare a riscurilor, trasabilitate și etichetare conform Directivei 2001/18 și regulamentelor europene relevante.

Cauza a fost adusă în fața CJEU de către Consiliul de Stat francez, după ce nouă ONG-uri au inițiat o acțiune în justiție în Franța. Astfel de metode, care includ anumite aplicații de editare a genomului, ajută la dezvoltarea unor soluții inovatoare și durabile similare cu cele realizate prin tehnici convenționale, dar cu o precizie și o eficiență mai mare.

Editarea genomului este în prezent aplicată într-o gamă largă de proiecte, printre care ameliorarea culturilor, îmbunătățirea randamentelor și reducerea deșeurilor alimentare; proiectarea instrumentelor terapeutice pentru recunoașterea ADN-ului viral specific și eradicarea provirusurilor HIV; producția de substanțe chimice bazate pe biocombustibili pentru a ajuta la furnizarea de substituenți regenerabili pentru multe blocuri tradiționale petrochimice.

 
 
 

Related posts

 
 
 
 
 
 
InfoOMG
Biotech Crew

Un proiect de informare susținut de asociația profesională AgroBiotechRom a producătorilor și utilizatorilor de biotehnologii agricole din România

Facebook Twitter Youtube