Breaking News ➤
Insectele mg – o alternativ la insecticide!
 

infoomg

Biotech Crew

Un proiect de informare susținut de asociația profesională AgroBiotechRom a producătorilor și utilizatorilor de biotehnologii agricole din România

 
 
infoomg.ro Scroll scroll
down
 
 

Culturile transgenice acoperă suprafeţe record în Brazilia

18/01/2018 by: admin

De Alexandre Inacio,  São Paulo

www.valoronline.com.br

 

Ziarul Valor Econômico 02/11/2010
Trei din patru hectare cultivate cu soia în sezonul 2010/11 au fost însămânţate cu seminţe modificate genetic (MG) in Brazilia. În cazul porumbului, pe mai mult de jumătate din suprafaţă s-au utilizat varietăţile transgenice disponibile, iar la bumbac, cam o treime din ce s-a cultivat în anul agricol 2010/11 au reprezentat-o seminţele modificate genetic. Luând la un loc cele trei mari culturi, suprafaţa totală atinge 25,8 milioane hectare, cea mai înaltă rată de adoptare a tehnologiei din istoria agriculturii ţării, conform unei cercetări desfăşurate de Céleres Consulting.
"Acest drum este fără întoarcere, tendinţa de adoptare a tehnologiei fiind în creştere," afirmă Leonardo Menezes, cercetător la Céleres. El mai aminteşte că, la bumbac, rata de adoptare a biotehnologiei în acest sezon nu a fost mai mare deoarece cantitatea de sămânţă pusă pe piaţă nu a acoperit cererea.
Dintre cele trei culturi, tehnologia a penetrat cel mai rapid în cazul porumbului. Utilizarea hibrizilor modificaţi genetic a ajuns la 52,7% din suprafaţa cultivată, după doar trei ani de la aprobarea primului produs transgenic,  în sezonul 2008/09. Prin comparaţie, soia transgenică a ajuns la 56% după şapte ani de la aprobarea sa de către Comisia Tehnică Natională pentru Biosecuritate (CTNBio), în anul agricol 2000/01.
Céleres estimează că 18,1 milioane hectare să fi fost cultivate cu varietăţi transgenice de soia în 2010/11, ceea ce reprezintă 76.2% din total. Statele Maranhão şi Piauí sunt cele în care penetrarea tehnologiei a fost mai modestă – cam la nivel de 60,7%. Conform afirmaţiilor lui Menezes, motivul este că există încă o lipsă de culturi transgenice bine adaptate acestor două regiuni.
"Ar trebui să subliniem că Mato Grosso, cel mai mare stat producător de soia din Brazilia, nu este şi cel ce utilizează cea mai mare cantitate de sămânţă transgenică. Sunt câteva varietăți convenţionale ce pot înregistra productivităţi chiar mai bune decât cele MG, " a spus Menezes. In Mato Grosso, 66,8% din suprafaţa ocupată de soia este cultivată cu semințe transgenice.

 
 
 

Related posts

 
 
 
 
 
 
InfoOMG
Biotech Crew

Un proiect de informare susținut de asociația profesională AgroBiotechRom a producătorilor și utilizatorilor de biotehnologii agricole din România

Facebook Twitter Youtube