Breaking News ➤
Insectele mg – o alternativ la insecticide!
 

infoomg

Biotech Crew

Un proiect de informare susținut de asociația profesională AgroBiotechRom a producătorilor și utilizatorilor de biotehnologii agricole din România

 
 
infoomg.ro Scroll scroll
down
 
 

Comunitatea științifică respinge studiile prost realizate din punct de vedere științific

18/01/2018 by: admin

Bruxelles, 4 octombrie, 2012. Asociația EuropaBio salută publicarea, astăzi, a unei prime opinii, de către Autoritatea Europeană pentru Siguranța Alimentară (EFSA) referitoare la studiul efectuat pe șobolani hrănirea cu porumb transgenic, intitulat „Toxicitatea pe termen lung a unui erbicid Roundup și a unui hibrid de porumb transgenic, rezistent la erbicidul Roundup”, publicat în revista „Food and Chemical Toxicology” din 19 septembrie 2012.

 

În cele declarate, EFSA afirmă că în urma „unei prime examinări a studiului, s-a constatat că structura acestuia, precum și modul de raportare și de analiză folosite în studiu, așa cum sunt prezentate în lucrare, sunt inadecvate” și că „...nu se pot considera concluziile autorilor ca având un fundament științific solid... neputându-se trage nici o concluzie referitoare la incidența tumorilor la animalele supuse experimentului. Drept urmare, pe baza informațiilor publicate de autori, EFSA nu consideră că este necesară o reexaminare a evaluării sale anterioare a siguranței hibridului de porumb NK603 și nici nu va lua în considerare aceste constatări în evaluarea glifosatului, care este în curs de desfășurare în prezent”.

 

Constatările acestei autorități a Uniunii Europene, responsabilă cu evaluările de risc au confirmat faptul că studiul nu a respectat principiile de bază ale experimentării științifice. Acest lucru vine în urma unor alte concluzii, care au fost formulate deja și de alte autorități din domeniul siguranței alimentare.

 

  • La data de 1 octombrie, BfR*, institutul federal german pentru evaluarea riscurilor a respins valabilitatea studiului, exprimându-se în următorii termeni: „În urma examinării lucrării publicate, BfR a conchis că principalele afirmații ale autorilor nu sunt confirmate suficient prin dovezi experimentale. În plus, din cauza deficiențelor de concepție a studiului, precum și a celor de prezentare și interpretare a rezultatelor acestuia, datele nu vin în sprijinul concluziilor la care au ajuns autorii”.
  • Pe 3 octombrie, Autoritatea statului olandez din domeniul siguranței alimentelor și-a publicat opinia, în care declară că: „modul de concepție, de execuție și de raportare a studiului este inadecvat... iar autorii fac corelări... lipsite de fundament științific”.

Aceste opinii dau greutate valului de comentarii făcute de oameni de știință din toată Europa, potrivit cărora studiul și filmul, cărțile și campania media care l-au însoțit ar trebui privite ca o știre senzaționalistă, menită să sperie consumatorii și să urmeze o ordine de zi politică, mai degrabă decât să prezinte un material științific de încredere și corect din punct de vedere metodologic, care să constituie o bază bună pentru stabilirea unor politici.

 

Toate produsele transgenice care au fost autorizate la ora actuală în Uniunea Europeană au trecut printr-un proces riguros de evaluare a siguranței alimentare, efectuat de Autoritatea Europeană pentru Siguranța Alimentară și, ca atare, prezintă siguranță pentru consumul uman și furajer, precum și pentru mediu.

 

Dacă Uniunea Europeană intenționează să își îndeplinească rolul de potențial centru global al inovației științifice și să folosească la maximum toate instrumentele disponibile pentru a face față provocărilor actuale și viitoare, este vitală susținerea activității științifice profesioniste împotriva unor studii realizate în scopul manipulării opiniei publice.

 
Comunicatul EFSA este disponibil la http://www.efsa.europa.eu/en/press/news/121004.htm
 
Pentru mai multe informații, vă rugăm să luați legătura cu:
Carel du Marchie Sarvaas
Director, Green Biotechnology Europe
EuropaBio
Tel.: +32 2 739 11 85
Tel. mobil: +32 473 890 359
E-mail: c.dmsarvaas@europabio.org
Nilsy Desaint
Responsabil comunicări, Green Biotechnology Europe
EuropaBio
Tel.: +32 2 739 11 62
Mobil: +32 473 334 875
E-mail: n.desaint@europabio.org
Nicolae Hristea
Director Executiv Agrobiotechrom
Tel: 0040722 533 246
e-mail: nicolae.hristea@agrobiotechrom.ro
 Despre EuropaBio
 
Misiunea asociației EuropaBio este de a promova un sector biotehnologic inovator și dinamic în Europa. EuropaBio (Asociația Europeană pentru Bioindustrie) are 62 de membri corporativi și 6 membri asociați în toată lumea, două bioregiuni și 18 asociații biotehnologice naționale, care reprezintă circa 1800 întreprinderi mici și mijlocii. http://www.europabio.org/

 
 
 

Related posts

 
 
 
 
 
 
InfoOMG
Biotech Crew

Un proiect de informare susținut de asociația profesională AgroBiotechRom a producătorilor și utilizatorilor de biotehnologii agricole din România

Facebook Twitter Youtube