Breaking News ➤
Insectele mg – o alternativ la insecticide!
 

infoomg

Biotech Crew

Un proiect de informare susținut de asociația profesională AgroBiotechRom a producătorilor și utilizatorilor de biotehnologii agricole din România

 
 
infoomg.ro Scroll scroll
down
 
 

Cultivarea organismelor modificate genetic este alegerea statelor membre

18/01/2018 by: admin

 „Propunerea noastră oferă statelor membre o bază solidă și legală pentru a acționa în acest mod”, explică autoarea raportului, Corinne Lepage (Franța) din Grupul Alianței Liberalilor și Democraților pentru Europa.

Ce schimbări va aduce această propunere?

În primul rând, statele membre vor putea restricționa sau interzice cultivarea acestor plante, pe motive care țin de siguranța agricolă și a mediului înconjurător (de exemplu rezistența la pesticide, răspândirea anumitor recolte și amenințarea biodiversității). Comisia Europeană nu sprijină însă acest lucru, dorind să permită doar interdicția pe motive socio-economice, etice și morale.

 

Cu toate acestea, statele membre nu vor avea putere de decizie atunci când vine vorba de probleme legate de sănătatea publică, această decizie fiind luată prin procedurile actuale de autorizare la nivel UE.

 

Noua lege nu va schimba procedura de acordare a autorizațiilor pentru cultivarea acestor plante (care presupune analiza făcută de Comisa Europeană pe baza evaluării formulate de Autoritatea Europeană pentru Siguranță Alimentară cu privire la riscurile presupuse de aceste culturi), care se va desfășura în continuare la nivel european în concordanță cu deciziile luate de statele membre.

 

Parlamentul către Consiliu și Comisie

 

Autoarea raportului, Corinne Lepage (Franța) din Grupul Alianței Liberalilor și Democraților pentru Europa, ne-a explicat după votul din comisie nevoia unei astfel de reglementări: „acest vot este un semnal clar al Parlamentului către Consiliu și Comisie: sistemul european de acordare a autorizațiilor trebuie să fie în continuare valid, însă trebuie să fie recunoscut faptul că anumite efecte asupra agriculturii și asupra mediului înconjurător, precum și efectele socio-economice referitoare la posibila contaminare cu organisme modificate genetic, pot fi invocate de statele membre pentru a justifica interzicerea sau restricția cultivării acestor plante”.

 

De asemenea, autoarea raportului mai atrage atenția și asupra importanței libertății de decizie oferite statelor membre: „Scopul raportului este acela de a acorda o mai mare importanță statelor membre. Planul proiectului este echilibrat și reflectă dorințele și preocupările diferitelor părți implicate. Suntem totuși de părere că ar trebui să se efectueze și o evaluare din partea Comisiei.” 

 

Sursa: http://www.europarl.europa.eu/ro/headlines/content/20110627FCS22686/3/html/Noi-reguli-pentru-produsele-alimentare-ce-ne-preg%C4%83te%C8%99te-Parlamentul

 
 
 

Related posts

 
 
 
 
 
 
InfoOMG
Biotech Crew

Un proiect de informare susținut de asociația profesională AgroBiotechRom a producătorilor și utilizatorilor de biotehnologii agricole din România

Facebook Twitter Youtube