Articole recente
Tomate mai mari si mai productive prin tehnologia CRISPR!

Oamenii de știință de la Cold Spring Harbor Laboratory (Statele Unite) au folosit tehnologia CRISPR pentru a manipula secvențe din promotorii unor gene, în loc să intervină direct asupra genelor. Promotorii sunt regiuni ale ADN-ului adiacent unei gene, care pot acționa ca un „buton” de comandă pentru a controla când, unde și la ce nivel aceste gene sunt activate în timpul dezvoltării plantei. Prin efectuarea de mici schimbări în aceste regiuni, cercetătorii au reușit să controleze un număr mare de variabile importante pentru randamentul tomatelor.
Echipa a descoperit că, prin utilizarea CRISPR pentru a modifica promotorii în loc de a interveni asupra genelor, a reușit să ajusteze  gena care determină randamentul. Cercetătorii au observat modul în care performanța generală s-a schimbat ca urmare a modificării cantității de organe florale și locule (cavitatea gelatinată a semințelor din interiorul roșiei), care poate determina mărimea fructului.
Abordarea evită metode complexe și lente de reproducere a plantelor tradiționale, și poate fi folosită pentru a genera soiuri noi mult mai rapid și în siguranță. Această metodologie ar putea funcționa și în alte culturi alimentare, consideră cercetătorii de la Cold Spring Harbor.
Cercetarea are potențialul de a furniza un catalog de variante de plante benefice, pe care producătorii ar putea să le utilizeze pentru a selecta imediat cele mai bune caracteristici de dezvoltare și pentru a le ajusta în timpul următoarelor sezoane de creștere.
Articolul original este disponibil pe http://fundacion-antama.org/desarrollan-tomates-mas-grandes-y-productivos-a-traves-de-tecnologias-crispr/

Related Post