Actualitati
Biotehnologie pentru salvarea pădurilor americane de castan

Castanul a fost cel mai răspândit arbore din pădurile aflate în estul Americii de Nord. În ultimii ani a ajuns să fie pe lista plantelor pe cale de dispariție. Motivul: o boală care în ultimul secol a distrus miliarde de arbori din această specie. Cercetătorii de la Facultatea de Științe ale Mediului și Silvicultură a Universității de Stat din New York (SUNY), din Syracuse au creat un castan transgenic. Practic, ei au adăugat speciei clasice o genă care creează rezistență la boala devenită endemică. Acest soi nou, îmbunătățit, este gata pentru a fi supus testelor necesare obținerii aprobărilor pentru cultivare.
„Am deschis calea prin care toți ceilalți copaci, care sunt afectați de astfel de amenințări – frasin, ulm, nuc – pot fi salvați“, consideră William Powell, unul dintre membrii echipei de cercetare. Powell a lucrat în acest proiect timp de peste 27 de ani. El și partenerul său au folosit biotehnologa pentru a adăuga castanului o genă derivată din grâu. Astfel s-a obținut rezistența la ciuperca ce provoacă mana, care a decimat pădurile de castani din Statele Unite. Omul de știință este sigur că reapariția acestor arbori în pădurile din estul țării ar avea un impact ecologic pozitiv.
„Acest lucru ar influența o mulțime de animale sălbatice, de la albine la urși . Animalele se hrănesc cu miez de castane, iar unele insecte acvatice preferă, de fapt, să se hrănească cu frunzele castanilor americani în loc de cele de stejar, arbore care i-a ocupat locul”, explică Powell. Omul de știință a dat asigurări că arborii transgenici nu au efecte nocive asupra altor arbori, insectelor, ciupercilor sau altor componente ale mediului.

Articolul original este disponibil pe http://fundacion-antama.org/la-ingenieria-genetica-podria-salvar-de-la-extincion-al-castano-en-estados-unidos/

Related Post