Articole recente
„Oamenii se tem de ce nu cunosc, chiar dacă prezintă un risc minor”

Președintele Institutului Federal de Cercetare a Riscurilor din Germania (BfR), Andreas Hensel, a vorbit  într-un interviu despre temerile iraționale ale germanilor versus riscuri reale din viață.

Andreas Hensel: Germanii sunt preocupați de lucruri pe care nu le pot controla. Acesta se aplică și la lucruri care – din punct de vedere științific – prezintă un risc scăzut. De exemplu hrana modificată genetic sau reziduurile de pesticide din alimente.

 

Este tipic nemțesc ?

 

Hensel: Nu. Doar că germanii se tem de alte lucruri decât alte națiuni. În Israel, eroziunea și salinizarea solului provoacă anumite temeri. Grijile noastre nu sunt o problemă acolo. Temerile sunt, de asemenea, un fenomen cultural, de multe ori  specific fiecărei țări.

 

Dacă germanii se tem de un atac terorist, ce le răspundeți dumneavostră, ca expert în analiza riscurilor ?

 

Hensel: De fiecare dată când auzim unele știri șocante, vom reflecta: ce înseamnă asta pentru familia mea și pentru mine? Percepția pericolului este, de asemenea, în funcție de prezentările media ale subiectul. Este puțin probabil ca un cetățean oarecare să fie victima unui atac: temerile nu sunt susținute de nici un argument. Totuși, în 2016, doisprezece oameni din Germania au fost victime ale unui atac terorist. În același an, au existat peste 3.000 de decese din trafic. Cu toate acestea, aproape nimeni nu se teme să urce într-o mașină și să se angajeze în trafic.

 

Dar pot astfel de comparații să calmeze oamenii ?

 

Hensel: Cei mai mulți oameni pot efectua cu greu o evaluare a riscului personal, deoarece acestea nu au învățat cum să facă acest lucru în mod sistematic. Cu toate acestea, majoritatea dintre noi ar vrea să fie în măsură să controleze riscuri la care se expune. Mulți oameni se tem de lucruri greșite.

 

De exemplu?

 

Hensel: Când oamenii afla că rezultatele cunoașterii științifice se ciocnesc cu concepția lor despre lume sunt adesea afectați profund și se simt răniți. Ulterior, în unele cazuri, reacționează ignorant sau agresiv. Anul trecut, de exemplu,dezbaterea cu privire la glifosat a escaladat într-atât încât oamenii noștri de știință au primit chiar amenințări cu moartea. Pe de altă parte, atunci când un număr mare de oameni mor din cauza Salmonella într-un azil de bătrâni, aproape nimeni nu este interesat. Dar posibilele riscuri de sănătate induse de produsele de protecție a plantelor sunt discutate emoțional cu publicul.

 

În cazul glifosat, problema a fost „cancerigen sau nu”?

 

Hensel: Această întrebare a primit un clar răspuns negativ de la  Organizația Mondială a Sănătății și de la noi. Conform stadiului actual al cunoașterii, riscuri pentru sănătate nu sunt de așteptat atunci când glifosat este utilizat conform destinației. Toate autoritățile de evaluare a riscului la nivel mondial sunt de acord în acest sens.

 

Este disputa referitoare la glifosat, prin urmare, un lux?

 

Hensel: În ceea ce privește aspectele legate de sănătate, da! Așa cum am spus mai sus, oamenilor nu le place că nu au controlul asupra anumitor aspecte ale vieții. În supermarket, ei au acest sentiment foarte des. În ceea ce privește produsele alimentare, toată lumea este un expert, deoarece toată lumea trebuie să mănânce. În același timp, trăim tot mai departe de procesul de producție. Aproape nimeni nu știe cum funcționează o fermă. Hrana este, de asemenea, din ce în ce mai prelucrată. Relația directă cu materia primă a alimentelor noastre și modul în care este produsă s-a pierdut. Acest lucru îi sperie pe unii oameni.

 

Vom pierde, de asemenea, perspectiva asupra riscurilor reale de viață?

 

Hensel: Mulți oameni doresc un risc zero în viață. Ca om de știință, eu spun că acest lucru nu este posibil! Toata lumea are un risc de mortalitate de 100%. Ba, chiar, în timpul vacanței riscul de deces poate crește. Dacă ești un turist în Egipt, călătorind cu un autobuz șubred care rulează cu o viteză excesivă spre Piramide, trebuie să știi la ce te expui. Același lucru este valabil pentru persoanele care închiriază o motoretă în Bangkok. În cazul în care acești oameni se îngrijorează cu privire la reziduurile din alimente, ei au o percepție greșită asupra riscului personal.

 

Care riscuri ar trebui să îi preocupe, atunci?

 

Hensel: Se estimează că un milion de germani suferă cel puțin o intoxicație alimentară în fiecare an, produsă  de virusuri, bacterii, paraziți sau otrăviri bacteriene. Produsele responsabile sunt adesea bine cunoscute: carne crudă, în special provenind de la păsări de curte, produsele din lapte crud și ouăle crude. Sunt chiar unele feluri de mâncare celebre,dar, în același timp, cunoscute ca prezentând un mare risc, cum ar fi carpaccio de rață. Oricine este sensibil la boli infecțioase trebuie să stea departe de ele. Cine vrea să fie de partea sigură a barierei, trebuie să prelucreze prin incalzire produsele. Infecțiile cu Salmonella au fost cunoscute de mai mulți ani. Dar, pe lângă Salmonella, există mulți agenți patogeni, care sunt, din păcate, puțin popularizați de mass-media. Bacteriile Campylobacter, de exemplu, sunt în plină răspândire. În Germania se înregistrează între 70.000 și 75.000 de cazuri clinice pe an.

 

Cum vă explicați tendința?

 

Hensel: În lumea noastră, pentru a găti, nu este suficient să vizionăm Master Chef la televizor. Unde este bucătarul din vechile emisiuni TV care spunea la începutul fiecărui episod: „În primul rând mă spăl pe mâini.“ Acesta este primul lucru pe care un profesionist îl face, dar nu și ceea ce copiii învață despre ceea ce trebuie să facă în bucătărie Majoritatea persoanelor care dezvolta germenii de Campylobacter sunt tineri între 18 și 25 de ani.

 

Deoarece această grupă de vârstă nu are idee despre gătit?

 

Hensel: Da, acest lucru este valabil în toată lumea. Un exemplu simplu: un grup de tineri se întâlnește pentru un grătar. Unul dintre ei unge cu condimente pulpa de pui crudă, iar apoi ia de pe grătar cârnații care sunt gata cu aceeași mână. Oricine mănâncă acest lucru poate lua bacterii suficiente pentru cinci zile de diaree.

 

Economiștii și politicienii sunt de părere că germanii nu au dus-o niciodată la fel de bine ca azi. Această opinie este în acord cu descoperirile dumneavoastră ca cercetător de risc?

 

Hensel: Oamenii trăiesc mai mult și mor mai sănătoși. În jurul anului 1900, o fată avea speranța medie de viață de 48 de ani, în Germania. Astăzi este de 83 de ani. Acest lucru este rezultatul nu numai al unor alimente mai bune, dar, de asemenea, al unei mai bune îngrijiri medicale și al unei igiene mai bune. Mulți oameni, care preferă vremurile bune de demult, tind să uite acest lucru.

 

Varianta originală a articolului este disponibilă pe http://live.morgenpost.de/welt/article209872741/Risikoforscher-Wovor-wir-unswirklich-fuerchten-sollten.html

Related Post