Actualitati
Simplot începe cultivarea comercială a cartofilor MG

 

Trei soiuri noi de cartof au primit aprobarea EPA (Agenția Federală Americană pentru Protecția Mediului) pentru a fi cultivați în scopuri comerciale, începând din această primăvară. Cele trei soiuri, botezate Ranger Russet, Atlantic și Russet Burbank, sunt modificate genetic și au fost create de specialiștii companiei J. R. Simplot. Aprobarea EPA vine după ce, în luna ianuarie a.c., FDA (Administrația Federală pentru Alimente și Medicamente), a autorizat comercializarea spre consum a acestor cartofi.

Cercetările pentru realizarea acestor soiuri de cartofi au urmărit, ca scop inițial, obținerea rezistenței la mană. Reamintim că această boală a provocat, la mijlocul secolului XIX, o cumplită foamete în Irlanda. Un milion de oameni au murit atunci și încă pe-atâția au fost siliți să emigreze. Dar, pe lângă scopul inițial, cercetătorii au reușit să mai obțină și alte ameliorări. Astfel, noii cartofi nu mai fac puncte negre și nici pete vinete. Dar, mai important, nu mai conțin o substanță cancerigenă care se activează prin fierberea la temperaturi înalte.

Anunțul a reaprins numeroase controverse pe tema plantelor modificate genetic. Aceasta în contextul în care SUA este o țară unde se cultivă și se consumă pe scară largă porumb, soia, canola, bumbac, papaya și alte plante modificate genetic.

Pe de o parte, mai mulți specialiști au apreciat că acești cartofi, pentru că nu își schimbă culoarea după ce sunt feliați, vor fi foarte ceruți pe piața de semipreparate, mai ales pentru hoteluri, restaurante și centre de conferințe.

Pe de altă parte, McDonald’s, unul dintre cei mai vechi clienți ai J.R. Simplot, a declarat că nu va utiliza niciunul dintre soiurile de cartofi modificați genetic.

Responsabilii Simplot susțin că aceste noi soiuri, ce vor fi cultivate mai ales în Idaho și Wisconsin, vor permite fermierilor să obțină venituri mai mari. Motivul îl constituie cantitatea mult mai mică de pesticide care va fi utilizată.

 

Articolul original este disponibil pe www.rt.com/usa/378966-epa-fda-approves-gmo-potatoes/

Related Post