Breaking News ➤
Insectele mg – o alternativ la insecticide!
 

infoomg

Biotech Crew

Un proiect de informare susținut de asociația profesională AgroBiotechRom a producătorilor și utilizatorilor de biotehnologii agricole din România

 
 
infoomg.ro Scroll scroll
down
 
 

Scrisoare catre membrii Comisiilor Agri si Envi

18/01/2018 by: admin

După cum s-a spus şi cu alte ocazii, va fi afectată competitivitatea fermierilor europeni, în condiţiile în care din 1996, peste un miliard de hectare sunt cultivate cu culturi transgenice, în peste 30 de ţări dezvoltate şi în curs de dezvoltare. Datele cumulate indică faptul că acest lucru a adus beneficii importante pentru mediu, dar şi pe plan socio-economic: s-au înregistrat creşteri ale producţiei medii de peste 150 milioane t (ceea ce ar echivala cu aducerea în cultură a încă 60 milioane ha), reduceri în utilizarea pesticidelor - de peste 300 milioane kg de substanţă activă, scăderi ale contaminărilor cu micotoxine şi reduceri substanţiale ale consumului de combustibil fosil.
 

Se estimează că prin cultivarea acestor plante, venitul agricultorilor europeni ar fi crescut cu 443-929 milioane de Euro.

 

Mai mult, pe tot parcursul acestei perioade de cultivare nu există nici un raport care să confirme vreun efect advers asupra sănătăţii umane sau a mediului, cauzat de culturile transgenice. Acest lucru a fost confirmat recent într-un raport al Comisiei Europene, privitor la cercetările din acest domeniu cu finanţare europeană. Constatările nu sunt surprinzătoare, pentru că aceste culturi au trecut prin evaluări de siguranţă, efectuate prin metode ştiinţifice riguroase. De fapt, multe din aceste culturi transgenice pot fi importate şi consumate, însă agricultorilor nu li se permite să le cultive, ceea ce este un fapt lipsit de coerenţă.

 

Decizia politică anulează rolul EFSA

 

Permiterea aplicării interdicţiilor sau restricţiilor care nu au la bază nişte evaluări ştiinţifice de siguranţă anunţă sfârşitul posibilităţii de a decide pe baza unor probe concrete. Mai mult, amendamentul nr. 16, propus în raportul Lepage, ar submina grav evaluările de siguranţă care se fac la nivelul Uniunii Europene, precum şi rolul Autorităţii Europene pentru Siguranţa Alimentelor (EFSA).

 

Această decizie îi va descuraja pe cercetători să înceapă sau să-şi continue lucrări importante şi va accentua exodul de creiere din Europa către zone ale lumii mai deschise către inovaţie. În plus, agenţiile europene de finanţare vor fi mai puţin pregătite să angajeze fonduri în proiecte pe termen lung în domeniul biotehnologiei, în timp ce eforturile de cercetare şi dezvoltare din alte părţi ale lumii se vor accelera în continuare.

 

Decizia va avea influenţă asupra siguranţei alimentare europeane şi mondiale

 

Astăzi, peste 1 miliard de oameni din toată lumea sunt subnutriţi, iar acest lucru duce adesea la maladii cronice şi decese premature. La această situaţie tragică se vor adăuga, în anii care vin, creşterea populaţiei şi modificările climatice. Datele FAO indică faptul că până în 2050, va trebui să producem de 70% mai multe alimente pentru consumul uman şi animalier, pe suprafeţe mai puţine. De aceea, agricultorii au nevoie de culturi şi practici prin care să producă mai mult, care depind mai puţin de apă, pesticide şi îngrăşăminte, care pot fi cultivate pe soluri marginale şi au o valoare nutritivă ridicată etc.  Acest lucru nu se poate rezolva doar prin metode convenţionale, ci şi prin recurgerea la biotehnologia modernă.

 

 

De-a lungul anilor, Uniunea Europeană s-a transformat dintr-un exportator net major într-un importator net major. Dacă agricultorilor şi cercetătorilor europeni nu li se oferă ocazia de a contribui la creşterea şi îmbunătăţirea producţiilor, acest lucru va afecta capacitatea Uniunii Europene de a-şi asigura necesarul alimentar din propriile resurse şi de a contribui, în acelaşi timp, la creşterea producţiei alimentare mondiale.

 

Prin urmare, organizaţiile de agricultori şi de cercetători îndeamnă europarlamentarii să respingă raportul Lepage şi să reanalizeze implicaţiile mai largi ale propunerii iniţiale ale Comisiei, într-o manieră care să ţină cont de toate aspectele.

 

AgroBiotechRom (Romania, www.agrobiotechrom.ro), Asociación Agraria Jóvenes Agricultores (ASAJA, Spain, www.asajanet.com), Association Française des Biotechnologies Végétales (AFBV, http://www.biotechnologies-vegetales.com/), Confagricoltura (Italy, www.confagricoltura.it), Cooperativas Agro-alimentarias (Spain, www.agro-alimentarias.coop), European Confederation of Maize (CEPM, www.maizeurop.com), Association of Maize producers (AGPM, France), Association of wheat, maize and oilseed producers (ORAMA, France)), FuturAgra (Italy, http://www.futuragra.it/), InnoPlanta (Germany, www.innoplanta.de/), National Farmers Union (UK, www.nfuonline.com),

 

National Federation of Agricultural Cooperators and Producers (MOSZ, Hungary, www.mosz.agrar.hu), Conservation Agriculture Association (APOSOLO, Portugal, www.aposolo.pt), National Farmers’ Union of Scotland (NFUS, http://www.nfus.org.uk/), Association of Cereal producers (Anpoc, Portugal), Public Research and Regulation Initiative (PRRI, www.pubresreg.org).

 

Pentru mai multe informaţii, va rog a contacta:
Nicolae Hristea
Director Executiv
Tel. +40 722 533 246
Email nicolae.hristea@agrobiotechrom.ro

 
 
 

Related posts

 
 
 
 
 
 
InfoOMG
Biotech Crew

Un proiect de informare susținut de asociația profesională AgroBiotechRom a producătorilor și utilizatorilor de biotehnologii agricole din România

Facebook Twitter Youtube