Articole recente
Noua tehnologie CRISPR Cpf 1, pentru o soia cu beneficii directe pentru consumatori

Cercetătorii sud-coreeni de la Institutul de Științe de Bază (IBS) au reușit să pună la punct un nou sistem CRISPR. Față de varianta „standard”, Cas 9, sistemul Cpf 1 funcționează oarecum diferit. Obținut din bacterii din genurile Prevoltella și Francisella, acest sistem a fost proiectat să recunoască și „să taie” anumite părți ale unui genom. În cadrul unui experiment, proteinele Cpf 1 au fost introduse în interiorul unor sisteme celulare aparținând soia și, ca martor, tutunului. S-a urmărit în primul rând confirmarea modului în care enzima acționează.

În interiorul genomului soia, s-a urmărit dezactivarea genelor Fad 2, care determină adăugarea în molecula acidului oleic – un acid sănătos, componenta de bază a uleiului de măsline – a unei duble legături în lanțul de carbon. Rezultatul este acidul linoleic, un compus mai puțin dorit în alimentație. Prin aceasta, valoarea alimentară și beneficiile produselor din soia cu această modificare genetică ar crește.

Revenind la modul de funcționare al Cpf 1, față de Cas 9, acesta nu interferează cu restul genomului, el producând mutații doar la locul de tăiere. Cu alte cuvinte, nu necesită modificări directe ale ADN-ului. Din acest motiv, riscul de a se obține și alte efecte decât cele scontate este aproape nul. Practic, are același efect ca și substanțele mutagene utilizate în alte metode, dar are precizia specifică a biotehnologiilor.

Totuși, față de Cas 9, proteinele izolate de cercetătorii sud-coreeni, nu pot fi folosite pentru a adăuga gene sau a „lua en-gros” pachete de gene, ci numai pentru a opri funcționarea anumitor gene. Cu toate acestea, este evident că Cpf 1 are deja nișa sa de utilizari. Reamintim că mai multe plante au fost modificate genetic tocmai prin eliminarea sau inactivarea anumitor gene, care se ocupă de secreția unor enzime.

În plus, legislația multor state consideră că, atâta vreme cât în genom nu au fost introduse gene străine, nu se poate vorbi despre OMG-uri.

 

Articolul original este disponibil pe http://ascienceenthusiast.com/crispr-cpf1-soybeans-healthier-no-dna/

Related Post