Actualitati ananas roz
Ananas roz și pepeni pătrați, în magazine din SUA și Japonia

Foarte curând rafturile magazinelor de pe întreg cuprinsul Statelor Unite vor fi pline cu un nou fruct: ananasul dulce cu miez roz-aprins. Acest lucru se va petrece ca urmare a autorizării producerii și comercializării acestui produs de către Administrația pentru Alimente și Medicamente a SUA (FDA).

Această varietate de ananas a fost obținută de către specialiștii companiei Del Monte Fresh Produce (DMFP), în urma unor studii începute din anul 2005, prin modificarea genetică a ananasului galben extra-dulce.

Deși nici un oficial al Del Monte nu a explicat ce s-a urmărit prin realizarea acestei noi varietăți, sunt numeroși cei care speculează cum că rozul este mai atrăgător pentru ochiul omenesc și ar putea impulsiona vânzările companiei.

Specialiștii DMFP au suprimat gena care determină culoarea galbenă a fructului și au înlocuit-o cu alta, care „comandă” sinteza de licopen, substanță care determină culoarea roz-strălucitor. Licopenul este un compus conținut în mari cantități de tomate și de pepenele verde, binecunoscut pentru calitățile sale antioxidante. FDA a concluzionat că acest compus este consumat în mod constant de public și este sigur.

Nu este încă limpede dacă valorile nutriționale ale ananasului roz vor fi diferite de cele ale rudei sale naturale.

În ceea ce privește Departamentul pentru Agricultură al SUA, acesta a autorizat  produsul încă din luna decembrie a anului trecut.

DMFP a anunțat că, pentru a evita confuziile, etichetele noului produs vor conține formularea „ananas cu pulpa roz, extra-dulce”. Această mențiune va fi făcută pentru a nu se confunda noul fruct cu ananasul extra-dulce, introdus pe piețe încă din anii ’90.

Deocamdată, ananasul roz va fi cultivat în Costa Rica, cunoscută pentru climatul său tropical și exportul masiv de fructe.

Acesta nu este primul caz în care producătorii de fructe schimbă aspectul natural al roadelor. În anul 2007, Japonia a exportat pepeni verzi pătrați în toată lumea. Scopul modificării atât de ciudate a binecunoscutei forme a acestui fruct a fost acela de a eficientiza ambalarea în cutii.

Articolul original este disponibil pe http://agrimarketing.com/s/108440

Related Post