Breaking News ➤
Insectele mg – o alternativ la insecticide!
 

infoomg

Biotech Crew

Un proiect de informare susținut de asociația profesională AgroBiotechRom a producătorilor și utilizatorilor de biotehnologii agricole din România

 
 
infoomg.ro Scroll scroll
down
 
 

Atacuri virulente împotriva susţinătorilor noilor biotehnologii sau Inchiziţia zilelor noastre

18/01/2018 by: admin

Un nou scandal a izbucnit între opozanţii cei mai îndârjiţi ai organismelor modificate genetic (OMG). Într-un interviu acordat în luna aprilie publicaţiei elveţiene de limbă germană „Die Tageszeitung”, Urs Niggli face lobby tehnologiei CRISPR-Cas. Cercetătorul este, de 25 de ani, directorul Institutului elveţian de cercetări pentru agricultură organică (FiBL). De-a lungul întregii sale cariere şi-a câştigat o înaltă apreciere în comunităţile de agricultori şi cercetători din agroecologie.

Cunoscut în trecut pentru opiniile sale ferme împotriva OMG – urilor, în ultimul său interviu s-a dovedit cu mult mai moderat. Conform declaraţiilor sale, nu se poate respinge o tehnologie „cu un înalt potenţial” pentru fermieri şi chiar pentru agriculturorii adepţi ai tehnologiilor bio. A respinge această tehnologie ar însemna, în opinia sa, să refuzi agricultorilor şansa de a dispune, de exemplu, de un cartof rezistent la dăunători, care nu ar mai necesita aplicarea nici unui fel de pesticide. Asta în condiţiile în care chiar şi cei care practică agricultura ecologică folosesc mari cantităţi de sulfat de cupru şi chiar unele pesticide.

În viziunea sa, tehnologia CRISPR-Cas este mult diferită faţă de vechile tehnici de manipulare genetică şi înlătură cea mai mare parte a problemelor pe care le ridicau acestea. În loc de a o respinge din start, consideră Urs Nigglli, ar trebui să o privim ca pe o aplicaţie particulară. „Există numeroase avantaje pe care am putea să le obţinem graţie acestei tehnici”, a evidenţiat savantul. „S-ar putea dezactiva gene care creează susceptiblitatea pentru boală sau s-ar putea introduce gene de rezistență, de la rude sălbatice, în soiurile de moderne. Acestea sunt proprietăți care au fost pierdute în mare măsură în ultimii o sută de ani. Astfel s-ar permite reducerea cantităților de pesticide utilizate ", a ţinut să precizeze directorul FiBL.

„Tăciunele” este unul dintre agenţii patogeni care pune mari probleme culturilor de cartofi, hamei şi viţă de vie. Cantităţile mari de cupru pe care fermierii le folosesc împotriva acestei boli fungice otrăvesc solul. Obţinerea prin tehnologii clasice a unor soiuri rezistente ar dura 30 – 40 de ani şi costuri uriaşe. Tocmai în acest context se evidenţiază, ca un enorm avantaj, costul redus al tehnologiei CRISPR-Cas. „Este o tehnologie democratică” – a caracterizat-o Urs Niggli – „care este accesibilă şi micilor fermieri, nu numai marilor concerne”. Costul unei manipulări scade, graţie simplităţii tehnologiei, la aproximativ 50-60 de euro, conform specialistului elveţian.

Plantele derivate obţinute prin CRISPR-Cas nu ar trebui să fie reglementate și etichetate ca OMG-urile căci tehnologia este mult mai puțin riscantă decât ingineria genetică clasică. Reglementările  ar trebui să fie mai puțin complexe, mai rapide și mai ieftine. Etichetarea acestor plante ca OMG-uri ar fi "contraproductivă", a mai ţinut să precizeze Urs Niglli.

Întrebat dacă această tehnologie implică şi riscuri necunoscute, ca, de exemplu, modificări neaşteptate sau neintenţionate ale genomului, care să implice creşteri ale potenţialului alergen sau ameninţări la adresa mediului, cercetătorul a replicat :”Şi produsele obţinute prin cele mai clasice metode de reproducere au generat plante cu potenţial alergen ridicat”, apoi a enumerat numeroase exemple în acest sens. „Cred că a dori să creezi o strategie cu riscuri zero este ceva donquijotesc”, a concluzionat cercetătorul.

Urmarea declaraţiilor sale a fost o furtună de critici venite din partea reprezentanţilor unei pleiade de ONG–uri cunoscute pentru virulenţa cu care se opun oricărei acceptări a biotehnologiilor. Toate meritele ştiinţifice ale lui Urs Nigglli, dovedite într-un sfert de secol de carieră, par şterse cu buretele.

Una peste alta, aceste reacții nu sunt apar ca fiind de genul celor fireşti într-un discurs rațional, ci mai degrabă de tipul celor inchizitoriale: ereticii trebuie să retracteze sau să fie pedepsiţi  și expulzaţi, iar ideile lor deviante pot fi explicate numai prin ispita indusă de către diavol sau știința pură.

Mai multe puteţi citi pe http://ludgerwess.com/organic-crispr/

 
 
 
 
 
 
 
 
 
InfoOMG
Biotech Crew

Un proiect de informare susținut de asociația profesională AgroBiotechRom a producătorilor și utilizatorilor de biotehnologii agricole din România

Facebook Twitter Youtube