Breaking News ➤
Insectele mg – o alternativ la insecticide!
 

infoomg

Biotech Crew

Un proiect de informare susținut de asociația profesională AgroBiotechRom a producătorilor și utilizatorilor de biotehnologii agricole din România

 
 
infoomg.ro Scroll scroll
down
 
 

Newsletter OCTOMBRIE-NOIEMBRIE 2015

18/01/2018 by: admin


  • Informații de ultimă oră cu privire la domeniul biotehnologiilor în Europa și în lume

  • Evenimentele lunilor octombrie-noiembrie 2015

  • Noutăți din domeniul biotehnologiilor

BIOTEHNOLOGIILE ÎN ROMÂNIA

sigla ABREveniment AgroBiotechRom organizat cu ocazia European Biotech Week - "Generația viitoare - Informația te face mai puternic"

27-29 octombrie 2015

colaj2
Asociația Profesională AgroBiotechRom a continuat, în perioada 27-29 octombrie 2015, seria de evenimente dedicate studenților “Generația viitoare – Informația te face mai puternic”. După conferințe desfășurate în București, Timișoara și Cluj, AgroBiotehRom a ajuns la Iași alături de 16 studenți cu rezultate academice excepționale care urmează cursurile facultăților de Biotehnologii, Agricultură, Horticultură și Management, Inginerie Economică în Agricultură și Dezvoltare Rurală din cadrul USAMV București.

[gallery ids="2580,2579,2600,2605,2608,2555"]

În prima zi, tinerii au avut oportunitatea de a vedea Stațiunea de Cercetări Viticole Odobești unde au vizitat crama, au degustat vinuri și au aflat mai multe despre ameliorarea soiurilor de struguri pentru vin direct de la specialiști.

Aflați mai multe despre evenimentul "Generația viitoare-Informația te face mai puternic" AICI

AgroBiotechRom la expoziția universală EXPO MILANO 2015

Reprezentanții Asociației Profesionale AgroBiotechRom au participat la expoziția universală Expo Milano 2015, organizată în Italia, alături de rețeaua de fermieri și de cercetători științifici care susțin biotehnologiile în sectorul agricol – Farmers Scientists Network.

IMG_0757Evenimentul a avut tema “Hrănirea planetei, energie pentru viață”, iar din delegația României la acesta au făcut parte Nicolae Hristea – director executiv al asociației AgroBiotechRom, prof. univ. dr. Toma Dinu – decanul Facultății de Management, Inginerie Economică în Agricultură și Dezvoltare Rurală din cadrul USAMV București și membru AgroBiotechRom, și Călin Muscă – reprezentant al Fermei Zootehnice Olari a Complexului Agro Alimentar Curtici. Acesta din urmă a luat parte la elaborarea unui studiu recent de importanță majoră pentru sectorul agricol autohton pe tema impactului interzicerii soiei modificate genetic în zootehnie.

Aflați mai multe despre participarea AgroBiotechRom la Expo Milano 2015 AICI

BIOTECH CREW: AgroBiotechRom are de acum o echipă tânără și specializată de voluntari

De la finalul lunii octombrie, AgroBiotechRom a lucrat alături de noul său partener Asociația Studenților Biotehnologi (ASB) din cadrul USAMV București pentru a întări legătura cu publicul tânăr și pentru a crea o comunitate de studenți specializați în domeniul biotehnologiilor care să lucreze alături de asociație.

test

În scopul strângerii de voluntari, AgroBiotechRom a organizat o întâlnire cu studenții care și-au arătat interesul pentru a se implica în activitățile asociației.

[gallery ids="2673,2679,2676"]

Pentru a oferi o identitate noii comunități de voluntari AgroBiotechRom, tinerii avut ocazia și aleagă și să voteze numele grupului sub egida căruia vor lucra. BIOTECH CREW a fost desemnat numele grupului de voluntari AgroBiotechRom. În plus, asociația a lucrat la dezvoltarea unei sigle speciale pentru Biotech Crew.

sigla6

 

 

 

 BIOTEHNOLOGIILE ÎN EUROPA

EuropaBio

GUEST OPINION

Scrisoarea europarlamentarului suedez Christofer Fjellner cu privire la biotehnologii

Dragi cititori,

Comerțul internațional și piața internă a Uniunii Europene pot prospera doar bazându-se pe reguli logice, bazate pe dovezi. Prin urmare, sunt foarte fericit că Parlamentul European a respins foarte clar o propunere a Comisiei care dorea să interzică "utilizarea" organismelor modificate genetic aprobate în Uniunea Europeană. Cele mai multe OMG-uri importate de noi în UE sunt folosite pentru a hrăni animalele din fermele noastre. Este greu de zis ce ar fi însemnat punerea în practică a propunerii: ar fi putut Franța să interzică fermierilor să folosească hrană spaniolă, susținând că aceasta conține OMG-uri?

 Nu este vreun lucru care să sugereze că transgeneza ar fi mai periculoasă decât reproducerea convențională a plantelor. Cu toate acestea, există în continuare o puternică voce care se opune organismelor modificate genetic bazându-se pe niște motive aproape religioase. Dar, din fericire, aproape toată lumea este de acord că acest lucru nu poate justifica subminarea pieței interne, care reprezintă unul dintre fundamentele Uniunii Europene, iar cei mai mulți membri ai Parlamentului European au respins, de asemenea, un amendament care solicita un moratoriu privind aprobări suplimentare ale OMG-urilor.

 Cred cu tărie că, politica de conciliere trebuie să se oprească, deoarece fundamentaliștii nu pot fi potoliți. În schimb, atâta timp cât nu există o majoritate calificată a statelor membre împotrivă, Comisia ar trebui pur și simplu să administreze sistemul de autorizare a produsului, așa cum a fost destinat. Chiar dacă minorității îi place sau nu: produselor sigure trebuie să le fie autorizată intrarea pe piață.

              Cu respect,

Christofer Fjellner, europarlamentar( EPP, Suedia)

CITATELE LUNII

"Trebuie să aplicăm regulamentul actual și să nu interzicem comercializarea produselor pe piața internă. În mod clar, propunerea Comisiei  intră în conflict cu obiectivele de obținere a unei reglementări mai bune și a trasparenței"

-Giovanni La Via, deputat ( PPE, Italia) referindu-se la "naționalizarea importurilor", 29 Octombrie 2015

" Continentul pune capăt activității unui întreg domeniu de eforturi științifice și tehnologice umane. Acest lucru este analog (...) cu interzicerea tiparului în Europa secolului 15"

- Mark Lynas , autor britanic și activist de mediu în New York Times , referindu-se la interzicerea culturilor MG.

Găsiți articolul integral publicat de Mark Lynas în New York Times AICI

 ȘTIRI EUROPENE ȘI INTERNAȚIONALE

Naționalizarea importurilor de OMG-uri, respinsă în Parlamentul European

Parlamentul European a respins, pe 28 octombrie, într-un consens neobișnuit de mare între partide (577 de voturi pentru, 75 împotrivă, 38 abțineri), propunerea Comisiei de a permite interzicerea utilizării de produse sigure, autorizate de UE, la nivelul statelor membre pe baza unor criterii non-științifice.

Un amendament care solicita un moratoriu, fără îndoială ilegal, pe noi autorizări de OMG-uri a fost, de asemenea, respins (383 de voturi pentru, 281 împotrivă și 16 abțineri). Între timp, Comisia Europeană a clarificat că încă dorește să mențină propunerea.

664d299b-0cc3-4664-9ccd-5eef021f33baPe 14 octombrie, a avut loc la Parlamentul European o masă rotundă la care au participat diverși membri ai Parlamentului, dar și reprezentanți ai Comisiei și ai lanțului alimentar și furajer al Uniunii Europene. Evenimentul a pus în discuție potențialul impact negativ pe care l-ar putea avea în Europa o restricție de utilizare a produselor alimentare și a furajelor obținute cu ajutorul biotehnologiilor.

 

 Reacții la votul Parlamentului

În numele Grupului Partidului Popular European, raportorul și președintele Comisiei Mediului G. La Vie (Italia) a subliniat că “propunerea Comisiei contravine clar obiectivelor sale de obținere a unei reglementări mai bune și a trasparenței".

Și Grupul Alianţei Progresiste a Socialiştilor și Democraţilor din Parlamentul European, al doilea cel mai mare grup politic, s-a opus propunerii.

În numele Grupului Conservatorilor și Reformiștilor Europeni, J. Girling a declarat că “ refuzul Comisiei de a retrage propunerea în ciuda opoziției majorității din Parlament se împotrivește propriei agende pentru o mai bună reglementare".

Coaliția “EU Food and Feed Chain” a subliniat că această propunere este în dezacord clar cu prioritățile politice UE referitoare la “creșterea numărului locurilor de muncă” și la “o mai bună și mai inteligentă reglementare”.

Reprezentanții Coceral, Fefac și Fediol au scos încă o dată în evidență recenta lor Evaluare a Impactului Economic pe care îl poate avea o astfel de propunere și au declarat că “nu există în prezent o altă alternativă în afară de a asigura aplicarea corectă a sistemului actual pentru produselor alimentare și furajele modificate genetic, respectând termenele limită prevăzute de legislație".

Aprobările pentru importurile de OMG. Noi întârzieri nejustificate?

După ultimele autorizații pentru importul de OMG-uri oferite în luna aprilie, EFSA a concluzionat că cinci noi culturi MG sunt la fel de sigure ca și echivalentele lor conveționale (în iunie și iulie).

Comisia este obligată prin lege să supună votului statelor membre produsele evaluate de EFSA în termen de 3 luni. A fost nevoie de 16 săptămâni pentru ca acest pas să fie îndeplinit numai în cazul produsele autorizate până în 2015.

Două varietăți de porumb au fost votate aproape la timp în reuniunile din septembrie și octombrie. Celelalte trei varietăți de soia evaluate de EFSA vor fi probabil votate pe 18 noiembrie.

Evaluarea riscurilor pentru cele cinci produse a durat, în medie, 47 de luni la EFSA, mai puțin decât termenele care au fost necesare pentru avizele de evaluare a riscurilor adoptate în 2014 (60 de luni).

Clarificări cu privire la noile tehnici de ameliorare. Va urma Comisia sfatul științific?

Comisia Europeană are în vedere clarificarea statutului legal al noilor tehnici de ameliorare a plantelor până la sfârșitului anului, iar cu toții ne întrebăm dacă reprezentanții acesteia vor urma opinia științifică obținută pe parcursul ultimilor opt ani. Un grup de experți din statele membre a fost convocat de către Comisie în scopul de a clarifica statutul legal al noilor tehnici de ameliorare. Ei au finalizat un raport pe această temă și au concluzionat că majoritatea tehnicilor supuse controlului nu duc la producerea de OMG-uri.

Reprezentanții Consiliului Consultativ European al Academiilor de Știință au ajuns la o concluzie similară într-un comunicat publicat recent.

O altă analiză recentă evidentiază potențialul comercial al produselor și modul în care acestea pot contribui pentru a asigura o soluție sustenabilă pentru producția agricultură.

Mai multe informații despre aceste tehnici pot fi găsite AICI.

Statutul legislativ și de reglementare al noilor tehnici de ameliorare a plantelor în 13 țări din afara UE poate fi găsit AICI.

Progresul în domeniul biotehnologiilor pe alte continente. Europa rămâne din ce în ce mai mult în urmă

Argentina a anunțat cu mândrie, luna trecută, aprobarea a două noi culturi MG dezvoltate la nivel național - cartoful rezistent la virusuri și soia tolerantă la secetă.

În Asia, oamenii de știință de la Insitutul de Cercetare al Orezului Bangladesh (BRRI) au început studiile în câmp pentru Orezul Auriu - îmbogătit cu vitamin A și dezvoltat pentru uz umanitar.

Photo credits - Wikimedia commons

Potrivit datelor Organizației Mondiale a Sănătății, unul din 5 preșcolarii din Bangladesh prezintă deficiențe de vitamina A , la fel și 24% dintre gravide.

În Africa, studiile realizate în câmp care vizează o nouă varietate de orez MG din Ghana și Uganda au demonstrat o creștere a randamentului de circa 19% față de orezul convențional. Președintele Ugandei a solicitat membrilor Parlamentului să fie mai deschiși în fața biotehnologiei.

EUROPEAN BIOTECH WEEK: Ce state membre UE au participat la acest eveniment

A treia editie a EUROPEAN BIOTECH WEEK a avut loc în octombrie și s-a încheiat cu mai mult de 100 de evenimente și activități care au implicat mii de europeni din 15 țări europene.

ebw_logo_high_resÎn România a fost organizat cu această ocazie evenimentul "Generația viitoare-Informația te face mai puternic".

În Belgia, EuropaBio, în parteneriat cu asociația belgiană a biotehnologiei Bio.be, Institutul Flemish pentru biotehnologii (VIB) și Bayer, a organizat o vizită pentru peste 30 de factori de decizie politică din UE la laboratoarele de cercetare și serele VIB, urmată de o abordare practică a comerțului cu cereale și cu furaje la portul de Ghent.

În Italia, Muzeul de Stiință și Tehnologie din Milano a găzduit o dezbatere cu privire la solutia oferită de biotehnologii pentru o agricultură durabilă, care s-a încheiat cu o degustare de vin, produs dintr-o vie rezistentă la boli creată de către echipa de cercetare a Universității Udine mulțumită uneltelor biotehnologice de selecție.

În Portugalia, Centrul pentru Informatii Biotehnologice și Universitatea din Coimbra au organizat o conferință care a abordat provocările biotehnologiei în UE, noi tehnici de reproducere a plantelor, precum și progresele științifice recente.

Următoarea ediție este planificată să aibă loc în perioada 26 septembrie - 2 octombrie 2016 și se va desfășura alături de Săptămâna Națională a Biotehnologiei din Canada precum și de inițiative similare în Filipine, Indonezia și în unele state africane.

 INFORMAȚII DE INTERES DIN STATELE MEMBRE UE

FRANȚA: Fermierii pierd până la 929 de milioane de euro pe an în lipsa biotehnologiilor

Un studiu realizat de economiștii francezi Nicolas Bouzou și Cristophe Mrques arată că fermierii europeni pierd anual între 443 și 929 milioane de euro pentru că nu au posibilitatea de a alege adoptarea tehnologiei MG.

Pe termen lung, acest lucru are consecințe negative asupra dezvoltării și a locurilor de muncă. Autorii arată, totodată, efectele dăunătoare ale aplicării greșite a principiului precauției în ceea ce privește biotehnologiile care privează Europa și de alte inovații.

SPANIA: Fermierii susțin tehnologiile MG

Aproximativ 150 de fermieri din sudul Spaniei s-au adunat, pe 11 septembrie, pentru a dezbate rolul inovării și beneficiile biotenologiei pentru sectorul agricol. Conferința a dezvăluit cum pot îmbunătății noile tehnologii managementul în ferme.

Beat Spath și Pedro Narro, reprezentanți ai EuropaBio, au declarat că porumbul Bt poate fi considerat o poveste de succes care ajută fermierii spanioli să fie competitivi pe piața globală și că crescătorii de animale au nevoie de importuri de OMG-uri. Francisco Moreno, președintele Innovacadiz și-a arătat,la rândul său, susținerea pentru inovația în agricultură.

Apel pentru implementarea unei politici coerente în cazul OMG-urilor 

Reprezentanții platformei “Alimentos ConCiencia” au avut o întâlnire cu membrii sectorului agricol în cadrul căreia au cerut Uniunii Europene să implementeze o politică coerentă a OMG-urilor bazată pe dovezi științifice.

Dr. Wayne Parrott, profesor la Departamentul Știintei Culturilor și Solurilor de la Universitatea din Georgia, a amintit că OMG-urile sunt deja parte a vieții noastre cotidiene, având în vedere că purtăm haine și facem plăți folosind bancnote realizate din bumbac MG.

 MAREA BRITANIE: Blocarea accesului la plante modificate genetic ar avea un efect devastator asupra sectorul agricol al Uniunii Europene

Un nou raport arată, încă o dată, că fermierii au de pierdut din cauza restanțelor Uniunii Europene atunci când vine vorba despre oferirea aprobărilor pentru furaje bazate pe biotehnologie.

Raportul se concentrează, în principal, pe impactul negativ semnificativ pe care acestea le-ar putea avea asupra produselor alimentare și asupra agriculturii britanice.

Găsiți raportul complet AICI

 GERMANIA: Renunță la cultivarea plantelor MG

Împreună cu alte ţări europene, Germania s-a poziţionat împotriva cultivării porumbului modificat genetic. În scrisoarea de aplicare către Comisia Europeană ministrul Agriculturii a declarat că a cultiva porumbul MG contravine tehnicilor standard de arare ale Germaniei.

Nu există nici o bază legală pentru această scrisoare către Comisie deoarece nu a fost adoptată nici o lege naţională care să reglementeze această decizie de renunţare la cultivarea plantelor transgenice.

ITALIA: Ministrul Agriculturii susține biotehnologiile

În scrisoarea pe care a trimis-o revistei “L`Espresso” pe 26 octombrie, ministrul italian al Agriculturii Maurizio Martina s-a arătat a fi în favoarea folosirii biotehnologiilor în agricultură.

Martina a declarat că editarea genomului şi cisgeneza pot aduce ameliorări genetice țintite oferind producţii mai mari şi permiţând înmulţirea plantelor rezistente la boli. El cere ca cercetarea să se concentreze pe principalele culturi din țara sa şi cere să se facă o distincţie clară între noile tehnici de ameliorare şi OMG-uri.

BENEFICIILE PLANTELOR MODIFICATE GENETIC

Profiturile fermierilor au crescut cu 68% şi producţia cu 22%

Cercetătorii au publicat rezultatele unei meta-analize care consolidează dovezile existente deja cu privire la impactul culturilor MG asupra agriculturii şi asupra economiei.

Analiza prezintă beneficiile pe care le obțin fermierii din state dezvoltate sau în curs de dezvoltare, printre care se numără reducerea utilizării pesticidelor cu 37%, creșterea randamentului cu 22% și majorarea profitului obținut de fermieri cu 68%.

Combaterea uscării frasinilor prin intermediul biotehnologiilor

Oamenii de ştiinţă susţin folosirea copacilor MG pentru a aborda problema ciupercii care duce uscarea frasinilor. Cercetătorii de la Oxford şi din cadrul altor universităţi din Londra sunt de părere că modificările genetice pot oferi frasinului rezistenţă la ciuperca dăunătoare mult mai repede decât tehnicile tradiţionale de multiplicare.

Richard Buggs de la Universitatea Queen Mary din Londra a declarat că el vede modificările genetice ca fiind una dintre soluțiile posibile pentru această probleme. El a mai explicat că opțiunea copacilor MG rezistenţi la uscarea frasinilor ar fi rapidă, completând cu faptul că prin multiplicare clasică ar dura multe decenii până la obținerea rezultatelor dorite.

Peste 3.000 de studii, o singură concluzie: OMG-urile sunt sigure. O nouă platformă de informații pentru sănătatea animalelor

În cadrul proiectului Marlon, finalizat in luna iulie,  a fost lansată o nouă bază de date colectând informatii ce leagă sănătatea efectivelor de animale de consumul de mâncare ce conține organisme modificate genetic pe durata unei perioade specifice din viața animalelor. Toate rezultatele arată că nu au fost raportate efecte adverse ale furajelor care conțin plante modificate genetic asupra sănătății animalelor.

Află mai multe despre proiectul Marlon AICI

Culturile MG pot combate deficiențele nutritive

Deficiența de acid folic poate avea efecte severe asupra sănătății omului, în special în cazul femeilor însărcinate. Aceasta are un impact negativ în dezvoltarea sistemului nervos al embrionului. Deficiența de acid folic este, de asemenea, asociată cu apariția bolilor cardio-vasculare și a cancerului.

Orezul contine o cantitate limitată de acid folic, de unde rezultă o frecvență mai mare a deficitului de acid folic în țările unde orezul este un aliment de bază. Oamenii de știință au dezvoltat acum o varietate de orez bio-fortificat ce conține nivele mari de acid folic.

În plus, cercetătorii elvețieni au descoperit o cale de a crește producția de vitamina B6 în rădăcinile și în frunzele maniocului, unul dintre cele mai importante alimente de baza din Africa Sub-Sahariană.

Un material AgroBiotechRom & EuropaBio la redactarea căruia au contribuit membrii Biotech Crew ABR.


  • Cristina Cojocaru - studentă în cadrul Facultății de Biotehnologii, USAMV București.

  • Andreea Cojocaru - studentă în cadrul Facultății de Biotehnologii, USAMV București.

  • Ana Maria Marineci - studentă în cadrul Facultății de Biotehnologii, USAMV București.

  • Marius Enache - student în cadrul Facultății de Biotehnologii, USAMV București.

  • Andrei Urs - student în cadrul Facultății de Biotehnologii, USAMV București.
Vă stăm la dispoziție pentru informații suplimentare: Corina Vârlan-Horobeț Communication and Social Media Consultant AgroBiotechRom, contact@agrobiotechrom.ro.

Găsiți aici varianta în limba engleză a newsletter-ului.

sigla ABRsigla6logo europabio

 
 
 

Related posts

 
 
 
 
 
 
InfoOMG
Biotech Crew

Un proiect de informare susținut de asociația profesională AgroBiotechRom a producătorilor și utilizatorilor de biotehnologii agricole din România

Facebook Twitter Youtube