Raportul Comisiei Europene referitor la implicaţiile socio-economice ale plantelor MG (European Commission report on GM crops’ socio-economic implications) publicat astăzi ar trebui să încurajeze factorii de decizie europeni pentru a reflecta asupra acestui subiect important. Europa pierde beneficiile sociale şi economice prin neaprobarea cultivării mai multor plante modificate genetic.

 

Conform unui studiu[1] publicat săptămâna aceasta, fermierii care cultivă plante MG au avut într-adevăr rezultate:

 

  • Randament mai mare, prin productii superioare pe aceeaşi suprafaţă
  • Venituri mai mari pentru femieri: venituri globale la nivelul fermei de peste 7 miliarde euro în 2009
  • 53% din veniturile la nivelul fermei câştigate în 2009 au fost ale fermierilor din ţările în curs de dezvoltare
  • Reduce numărul de lucrări ale solului, ceea ce duce la economisirea banilor şi a cantităţiilor de combustibil utilizat – ceea ce este echivalent cu scoaterea a 6,9 milioane maşini din uz (2009) (scăderea cu 17,7 miliarde kg de CO2)
  • Diminuarea costurilor, de exemplu prin scăderea aplicaţiilor cu produse pentru protecţia plantelor – 393 milioane kg reducere in 2009
  • Două treimi din beneficiile aduse de cultivarea OMG-urilor sunt impărţite între fermieri şi consumatori, în timp ce cealaltă treime merge la dezvoltatori şi furnizorii de sămânţă
  • Producţiile mai mari ajută la protejarea habitatelor naturale[2]
  • Plantele MG au nevoie de o cantitate mai mică de apă

 

In Europa, se estimează că fermierii au înregistrat venituri de 65 milioane euro (1996-2009) datorită cultivării porumbului MG rezistent la insecte. Un studiu al Centrului de Cercetare Joint (the Joint Research Centre [3]) a arătat că utilizarea acestui porumb a crescut veniturile la nivelul fermei la 122 euro pe hectar, datorită creşterii producţiei medii cu 11,8% în zone cu infestare mare de insecte şi rezultând astfel o reducere a costurilor pentru insecticide de 20,04 euro per hectar.

 

Carel du Marchie Sarvaas, Director pentru Biotehnologia Verde al Asociaţiei EuropaBio, a spus, “Strict din punct de vedere economic, un studiu recent arată că fermierii europeni pierd anual între 440 şi 930 milioane euro, doar prin simplu fapt că nu au acces la cultivarea plantelor GM. Există şi alte beneficii indirecte, cum ar fi posibilitatea folosirii lucrărilor minime ale solului, reducerea consumului de combustibil şi reducerea emisiilor de carbon. Nici nu se pune problema că aceste culturi nu ar fi benefice – altfel, de ce 15,4 milioane fermieri din întreaga lume ar continua să le cultive?”

 

[1] Brookes, Graham and Peter Barfoot (2011). GM crops: global socio-economic and environmental impacts 1996-2009.

[2] Carpenter, Janet (2011). Impacts of GM crops on biodiversity. GM Crops 2:1, 1-17.

[3] Joint Research Centre of the European Commission (2008). “Adoption and performance of the first GM crop introduced in EU agriculture: Bt maize in Spain.” Also published in Nature Biotechnology, April 2008.

Related Post

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *