Breaking News ➤
Insectele mg – o alternativ la insecticide!
 

infoomg

Biotech Crew

Un proiect de informare susținut de asociația profesională AgroBiotechRom a producătorilor și utilizatorilor de biotehnologii agricole din România

 
 
infoomg.ro Scroll scroll
down
 
 

107 laureați ai premiului Nobel cer Greenpeace să înceteze campaniile împotriva OMG

18/01/2018 by: admin

Peste 100 de laureați ai Premiului Nobel au semnat o scrisoare prin care  îndeamnă Greenpeace să pună capăt campaniilor sale împotriva organismelor modificate genetic (OMG). Semnatarii scrisorii cer Greenpeace să înceteze eforturile de a bloca introducerea unui soi de orez modificat genetic, despre care creatorii săi spun ar putea reduce deficiențele de vitamina A, care provoacă orbirea și chiar decesul a numeroși copii din țările în curs de dezvoltare.

"Cerem Greenpeace și susținătorilor săi să reexamineze experiența fermierilor și consumatorilor din întreaga lume asupra culturilor și alimentelor îmbunătățite prin biotehnologie, să recunoască concluziile organismelor științifice autorizate și ale agențiilor de reglementare și să abandoneze campania lor împotriva OMG, în general, și Golden Rice (orezul auriu), în special", se spune în scrisoare.

Campania este organizată de Richard Roberts, director stiintific al New England Biolabs împreună cu Phillip Sharp, câștigătorul Premiului Nobel pentru fiziologie și medicină în 1993.  Campania are un site web, supportprecisionagriculture.org, care include o listă a semnatarilor, iar grupul intenționează să organizeze o conferință de presă la National Press Club din Washington.

"Suntem oameni de știință. Noi înțelegem logica științei. Este ușor să vezi că ceea ce face Greenpeace este dăunător și este împotriva științei", a declarat Roberts pentru The Washington Post." Inițial Greenpeace, apoi și unii dintre aliații lor, au schimbat în mod deliberat modul lor de acțiune pentru a speria oamenii. Era o cale de a strânge bani pentru cauza lor.", acuză savantul

Roberts a mai spus că susține multe alte activități ale Greenpeace, și  că speră ca organizația, după ce va citi scrisoarea,"să admită că aceasta este o problemă în care a greșit și să se concentreze pe lucrurile care le fac bine."

Greenpeace nu a răspuns încă la la scrisoare.

 

Din scrisoarea laureaților Nobel spicuim:

 

Agențiile științifice și de reglementare din întreaga lume au urmărit în mod repetat și constant ca plantele și alimentele îmbunătățite prin biotehnologie să fie la fel de sigure, dacă nu chiar mai sigure, ca cele obținute prin orice altă metodă de producție. Nu a existat niciodată nici măcar un singur caz confirmat de efect negativ asupra sănătății oamenilor sau animalelor rezultat din consumul lor. Impactul lor asupra mediului s-a dovedit, în mod repetat, a fi mai puțin dăunător, precum și mai avantajos pentru conservarea biodiversității la nivel mondial.

          Greenpeace a condus opoziția împotriva Golden Rice, care are potențialul de a reduce numărul persoanelor suferinde de tulburările cauzate de lipsa vitaminei A (VAD), care are cel mai mare impact asupra celor mai săraci oameni din Africa și Asia de Sud-Est.

 

          Organizația Mondială a Sănătății estimează că 250 de milioane de oameni suferă de VAD, inclusiv 40 la sută din copiii sub cinci ani din țările în curs de dezvoltare. Pe baza statisticilor UNICEF, un total de unu până la două milioane de decese se produc anual din cauza VAD, care compromite sistemul imunitar, punând bebelușii și copiii mici în mare pericol. VAD în sine este principala cauză de orbire din copilarie, care afectează la nivel global 250.000 - 500.000 de copii în fiecare an. Jumătate dintre ei mor în termen de 12 luni de la pierderea vederii.

          Consensul științific este că modificarea genomului într-un laborator nu este mai periculoasă decât modificările obținute prin tehnici de ameliorare convențională și că plantele MG aduc potențiale beneficii pentru mediu sau sănătate, cum ar fi reducerea necesarului de pesticide. Un raport al Academiilor Naționale de Științe, Inginerie și Medicină din SUA, lansat în luna mai, a declarat că nu există dovezi temeinice conform cărora culturile de OMG ar fi provocat îmbolnăvirea unor oameni sau ar dăuna mediului înconjurător, dar, de asemenea, a avertizat că aceste culturi sunt relativ noi și că este prematur să se facă generalizări, pozitive sau negative, legate de siguranța acestora.

          Oponenții OMG au spus aceste culturi nu pot fi sigure pentru consumul uman sau animal, nu s-au dovedit a îmbunătăți productivitatea culturilor, au condus la utilizarea excesivă a erbicidelor și pot răspândi potențiale gene modificate dincolo de limitele fermelor.

          Site-ul web al Greenpeace International afirmă că eliberarea de OMG-uri în lumea naturală este o formă de "poluare genetică". Organismele modificate genetic (OMG) se pot răspândi în natură și se pot încrucișa cu organisme naturale, contaminând astfel mediile non-MG într-un mod imprevizibil și necontrolat.

          Practic, toate culturile și animalele au fost modificate genetic, în sensul cel mai larg; nu mai există vaci sălbatice și lanurile de porumb din Statele Unite ale Americii reflectă multe secole de modificare a plantelor prin tehnici de reproducere tradiționale. Culturile modificate genetic au început să devină comune la mijlocul anilor 1990; în prezent, cele mai multe tipuri de porumb, soia și bumbac din această țară au fost modificate pentru a fi rezistente la insecte sau tolerante la ierbicide, potrivit statisticilor guvernamentale.

 

Această dezbatere între oamenii de știință și activiștii de mediu nu este nouă, și există puține motive pentru a crede că scrisoarea semnată de laureați ai premiului Nobel va convinge adversarii OMG să renunțe la acțiunile lor, cred inițiatorii acestui document.

Pe de altă parte, Martin Chalfie, de la Columbia University, care a primit premiul Nobel 2008 în chimie pentru cercetările sale privind proteina verde fluorescentă, a spus că el crede că laureații înaltei distincții pot avea o mare influență în chestiunea OMG. "Există ceva special ce au laureații premiului Nobel? Nu sunt prea sigur că suntem deosebiți față de alți oameni de știință, dar avem mult mai multă vizibilitate din cauza premiului. Cred că acest lucru ne obligă ca, atunci când simțim că știința nu este ascultată, să vorbim !", afirmă cercetătorul

 

Varianta integrala si textul original sunt disponibile pe:

https://www.washingtonpost.com/news/speaking-of-science/wp/2016/06/29/more-than-100-nobel-laureates-take-on-greenpeace-over-gmo-stance/

 
 
 
 
 
 
 
 
 
InfoOMG
Biotech Crew

Un proiect de informare susținut de asociația profesională AgroBiotechRom a producătorilor și utilizatorilor de biotehnologii agricole din România

Facebook Twitter Youtube